Menu

Η ABT μεταμορφώνει το Audi RS4 Avant

BMW M8 Competition vs M2 Competition (video)

Δοκιμή: Skoda Scala 1.6 TDI 116 PS

Δοκιμή: Mitsubishi Eclipse Cross 1.5 CVT

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Ανήκει το μέλλον στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

20 Μαΐ 2016

Ανήκει το μέλλον στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Η νομοθεσία του μέλλοντος προωθεί τα οχήματα με μηδενικούς ρύπους

Κάποιες χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης από τώρα έχουν θέσει τις βάσεις για την αυτοκίνηση του μέλλοντος που όπως διαφαίνεται ανήκει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η Ολλανδία ανακοίνωσε πως το 2025 μόνο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα λαμβάνουν έγκριση κυκλοφορίας, αν και τα υπάρχοντα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν «ανασαίνουν» μέχρι να σταματήσουν να λειτουργούν τα μοτέρ τους!

Μπορεί να ακούγεται αρκετά αυταρχική και ακραία η άποψη που υιοθέτησε η κάτω Βουλή του Ολλανδικού Κοινοβουλίου αλλά είναι μια απόφαση η οποία πάρθηκε ομόφωνα από όλους τους βουλευτές. Αυτό σημαίνει πως σύντομα η απόφαση θα μετατραπεί σε νόμο, θέτοντας αυτομάτως εκτός νομιμότητας όλα τα οχήματα που εκπέμπουν καυσαέρια, αγγίζοντας ακόμη και τα υβριδικά, αν και εκείνα τα οποία χρησιμοποιούνε κυψέλες καύσιμου υδρογόνου θα έχουνε την πλήρη εύνοια του νόμου κυκλοφορόντας χωρίς περιορισμούς μιας και δεν εκπέμπουν ρύπους παρά μόνο καθαρό νερό.

Order your Tesla Model S  Tesla Motors - Google Chrome

Το Tesla Model S είναι σίγουρα ένα από τα οχήματα που προώθησαν την ηλεκτροκίνηση στο αγοραστικό κοινό αφού χάρη στις μεγάλες μπαταρίες του έδιωξε το “άγχος αυτονομίας” που κυρίευε τους αγοραστές των περισσότερων οχημάτων του είδους.

Οι φιλοδοξίες των Ολλανδών από ανέκαθεν ξεχώριζαν για το μακρύ και μεγάλο οραματισμό τους. Ήδη η χώρα ολόκληρη έχει εναποθέσει τις ενεργειακές της ελπίδες πάνω σε ένα σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως είναι η Αιολική, όπου από το 2018 θα ξεκινήσει να τροφοδοτεί με το έργο της το δίκτυο των δρόμων της χώρας. Κάτι βέβαια που όλοι μας ξεχνάμε είναι πως η Ολλανδία μαζί με την χώρα του Βελγίου αποτελούνε τις κάτω χώρες οι οποίες έχουν βιώσει κατά το παρελθόν αρκετές επιθέσεις των στοιχείων της φύσης όπου έγιναν αφορμή για να ξεκινήσουν μία μακροχρόνια βιομηχανική υποδομή η οποία στάθηκε ικανή να ανακόψει την ορμή της Θάλλασας με αποτέλεσμα την δημιουργία μεγαλύτερης και καλλιεργήσιμης γης.

electric vehicles KIA

Μια πρόσφατη μελέτη της Avere-France (εθνικός φορέας για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης), δείχνει ότι μέσα στα τελευταία 4 χρόνια ο αριθμός των επαναφορτιζόμενων οχημάτων (υβριδικά/plug-in υβριδικά/πλήρως ηλεκτροκίνητα) έχει αυξηθεί κατα 11 φορές, από τις 50.000 μονάδες στις 565.000 μονάδες ετησίως. Σε αυτό συμβάλλει ενεργά και η Κίνα με μερίδιο 38% από τις παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με δεύτερη μεγαλύτερη την αγορά της Δυτικής Ευρώπης και τρίτη την αγορά της Αμερικής που παρουσιάζει μια στασιμότητα λόγω μείωσης των τιμών της βενζίνης.

Toyota-Prius_2016_1600x1200_wallpaper_17

Και τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν κυψέλες υδρογόνου για την παραγωγή ενέργειας χρησιμοποιούν ηλεκτροκινητήρες, όπως το Toyota Mirai (δεξιά) αν και λόγω του αισθητά μικρότερου δικτύου πρατηρίων υδρογόνου δεν έχουν την εμπορική πορεία των ηλεκτροκίνητων ή των υβριδικών όπως το Toyota Prius (αριστερά)

Διαβάστε το σχετικό άρθρο μας: Απαγόρευση πώλησης νέων αυτοκινήτων με συμβατικούς κινητήρες από το 2050Facebook Comments