Menu

McLaren Speedtail εναντίον F-35 JET (video)

12 σπορ αυτοκίνητα στην καλύτερη ίσως κόντρα της χρονιάς (video)

Αυτή η Urus θα σου πάρει τα μυαλά (+video)

Αυτή η Alpina B12 5.7 δεν χάνεται με τίποτα

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Τα «έξυπνα» αυτοκίνητα, «έξυπνα» κλέβονται

07 Νοέ 2019

Τα «έξυπνα» αυτοκίνητα, «έξυπνα» κλέβονται

Hacking, η απειλή των σύγχρονων οχημάτων

Άλλη μια έρευνα αποδεικνύει κάτι που ξέραμε από καιρό, ότι τα «smart» αυτοκίνητα μπορούν να πέσουν θύματα hacking και κλοπής πολύ εύκολα.

Σύμφωνα με γνωστή ιστοσελίδα που ειδικεύεται σε θέματα ηλεκτρονικών απειλών μέσω διαδικτύου τα σημερινά αυτοκίνητα που είναι γεμάτα με συστήματα infotainment και δυνατότητες διασύνδεσης στο internet είναι τα πλέον ευάλωτα στις επιθέσεις των hackers. Και αν παλιότερα θεωρούσαμε πολυτέλεια μια οθόνη GPS στο αυτοκίνητο μας και γενικότερα χαιρόμασταν όταν βλέπαμε οτιδήποτε «εφετζίδικο» στο ταμπλό, σήμερα θεωρούνται συνηθισμένα και απαραίτητα. Σίγουρα είναι πολύ ευχάριστο να έχει το νέο μας όχημα Wi-Fi, να μπορούμε να βλέπουμε online ταινίες και σειρές «ναρκώνοντας» τα παιδιά μας στο πίσω κάθισμα και να συνδέουμε το αυτοκίνητο μας στο Android Auto ή στο Car Play αλλά υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά όλου αυτού.

Η ιστοσελίδα IntSights λοιπόν ανακάλυψε σημαντικά κενά στην ασφάλεια όλων αυτών των εξελιγμένων συστημάτων συνδεσιμότητας και ψυχαγωγίας καθώς από ότι φαίνεται οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν είχαν λάβει σοβαρά υπόψη τον κίνδυνο χακαρίσματος των μοντέλων τους.

Για παράδειγμα, υπάρχουν online καταστήματα όπου πωλούν mobile εφαρμογές απενεργοποίησης immobilizer και εύρεσης κωδικών προκειμένου να ξεκινήσει το αυτοκίνητο!

Με λίγα λόγια οι εταιρίες δεν θεωρούσαν ότι μπορεί ένας οποιοσδήποτε κακοποιός με κάποιες ελάχιστες γνώσεις τεχνολογίας να σβήσει τον κινητήρα του αυτοκινήτου ή να πατήσει το φρένο όποτε θέλει! Όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό…

Και αν τα προβλήματα του παρελθόντος με τα keyless συστήματα εκκίνησης που έδιναν τη δυνατότητα στον κλέφτη να κλέψει πανεύκολα το όχημα μας ξεπεράστηκαν, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον χειρισμό του αυτοκινήτου μας! Φανταστείτε να οδηγείτε στην εθνική οδό και ξαφνικά το τιμόνι να μην στρίβει… θρίλερ πραγματικό!

Και όμως είναι μια πολύ σοβαρή πιθανότητα καθώς ακόμα και οι ενημερώσεις λογισμικού που κάνουν μέσω Internet οι εταιρίες στα αυτοκίνητα μπορούν πολύ εύκολα να υποκλαπούν από τους επιτήδειους.

Ποια είναι η λύση; Η προφανής είναι να γίνουν αυστηρότερα τα πρωτόκολλα ασφαλείας από μεριάς αυτοκινητοβιομηχανιών και να αναθεωρήσουν τις συμφωνίες τους με τις κατασκευάστριες λογισμικών κινητής, δηλαδή τις Google και Apple.

 Η δεύτερη λύση που προτιμούμε εμείς προσωπικά, η παραμονή στο κλασικό cd player στο ταμπλό για μουσική και πολύ μπλα-μπλα με το συνοδηγό και τους επιβάτες. Έτσι περνάει ευχάριστα η ώρα στο αυτοκίνητο μας…

Γράφει ο Γιώργος Ζιώγας

Facebook Comments