Menu

Continental WinterContact TS 860 S

Το VW Golf και οι 7+1 ξεχωριστές εκδόσεις του

Porsche 911 S εναντίον Tesla Model 3 (video)

Αυτή η Alpina B12 5.7 δεν χάνεται με τίποτα

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Το άγχος των εξετάσεων στους νεαρούς ποδηλάτες αθλητές!

25 Μαΐ 2016

Το άγχος των εξετάσεων στους νεαρούς ποδηλάτες αθλητές!‏

Από την μια οι γονείς και από την άλλοι…οι προπονητές!!

Όλοι μας έχουμε περάσει από την δοκιμασία των πανελληνίων εξετάσεων και όλοι μας έχουμε ανάλογα βιώματα που στην μετέπειτα πορεία της ζωής μας σχολιάσαμε δεόντως με τις παρέες μας. Οι περισσότεροι όμως από εμάς τους ποδηλάτες βιώσαμε και την δυσκολία του να συνεχίσουμε να προπονούμαστε εν μέσω των γραπτών δοκιμασιών, όπου οι γονείς μας θεωρούσαν ως την μοναδική ευκαιρία να αποδείξουμε στους γύρο ή ακόμα και στον εαυτό μας την αξία μας. Εδώ κάπου είναι που τα χαλάμε και κάνει την εμφάνισή του το άγχος…

DSC_0466

Η πίεση για τον ποδηλάτη αθλητή είναι αφόρητη, καθώς αισθανόμενος το άγχος μήπως απογοητεύσει εκείνους που πιστεύουν στις δυνατότητές του, κυριεύεται από μια σειρά ανησυχιών οι οποίες προκαλούν αρνητικές σκέψεις , ενισχύοντας έτσι το άγχος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκεντρωθεί ούτε στην προπόνησή του αλλά ούτε και στο διάβασμά του. Βέβαια όλοι εμείς οι μεγαλύτεροι γνωρίζουμε πως το ρητό «τα αγαθά κώπης κτώνται» είναι αληθινό και δικαιολογεί μέχρις ενός σημείου κάποιο μικρό άγχος το οποίο τις περισσότερες φορές αποδεικνύεται δημιουργικό!

Το άγχος γίνεται επικίνδυνο και μπορεί να κάνει κακό, μόνο όταν δεν μπορούμε πια να το ελέγξουμε, γιατί τότε πραγματικά περιορίζει την πραγματική μας ικανότητα για επίδοση και μας κάνει να υποφέρουμε σαν να είμαστε άρρωστοι.

Η στάση των προπονητών και των γονέων

Λογικά θα έπρεπε οι εκάστοτε τοπικές ποδηλατικές ενώσεις να έχουν κατά νου, την σαφή ημερομηνία των εξετάσεων όταν συνεδριάζουν και βάζουν κάποιες ημερομηνίες για την διεξαγωγή αγώνων στο καλεντάρι της ΕΟΠ. Εδώ κάπου είναι που και οι προπονητές της ποδηλασίας θα πρέπει να αναλάβουνε δράσει προκειμένου να ελαφρύνουν το άγχος των παιδιών, τα οποία αισθάνονται όλο και περισσότερο την ανάγκη να επικοινωνήσουν με τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας και να ακούσουνε και την γνώμη του «πάτερ φαμίλια προπονητή». Η ευθύνη λοιπόν αυτών που γυμνάζουνε τα παιδιά είναι εξαιρετικά μεγάλη και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να προσημειώνουν τις προπονήσεις τους ανάλογα με την δυσκολία των μαθημάτων τους.

Θυμάμαι στα δικά μου χρόνια που όλοι οι μεγάλοι αγώνες προγραμματίζονταν για μετά την διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων απλά για έναν και μόνο λόγο! Για να είναι συγκεντρωμένα τα παιδιά απέναντι στις σχολικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, και μετέπειτα να μπορέσουν να χαρούνε την απεριόριστη ελευθερία κινήσεων που τους δίνει η αγωνιστική ποδηλασία, ελευθερώνοντάς τους από το άγχος των γραπτών δοκιμασιών.

Οι εξετάσεις για όλα τα παιδιά μπορεί να είναι καθοριστικές για την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για μια ευτυχισμένη και δημιουργική ζωή!! Όσοι γονείς έχετε αντίθετη άποψη θα χαιρόμουν να άκουγα τις απόψεις σας επί τούτου! Προσπαθείστε να είστε όσο ήρεμοι μπορείτε γονείς και προπονητές έτσι ώστε να καταφέρνετε να μεταδίδεται στην εμπιστοσύνη σας στα παιδιά και να τους βοηθάτε να εκτονωθούνε λιγάκι με κάποιες μικρές δίωρες προπονήσεις που πάντοτε εκτονώνουν την πίεση. Μιλάτε στα παιδιά αλλά ακούστε και τι έχουν και αυτά να πούνε σε σας. Αν έχετε προβλήματα επικοινωνίας με το παιδί σας ή τον αθλητή σας, τότε καλό είναι να ζητήσετε την βοήθεια κάποιου τρίτου προσώπου που μπορεί διαχειριστεί την κατάσταση πιο εναλλακτικά.

_tzertzevelis-4398

Η στιγμή της επιβράβευσης είναι πολύ σημαντική για κάθε αθλητή, πόσο μάλλον για όσουν βρίσκονται στο ξεκίνημα μιας δύσκολης καριέρας.

Συμπέρασμα

Είναι στο δικό μας χέρι να μην επιτρέψουμε στο άγχος να επηρεάζει καταρχήν τη συναισθηματική μας κατάσταση και κατ’ επέκταση σημαντικούς τομείς της ζωής μας, όπως ο εκπαιδευτικός. Η εκπαιδευτική πορεία του ατόμου και η γενικότερη εκπαιδευτική και επαγγελματική του ανάπτυξη ενέχει συναισθηματικά και γνωστικά σκαμπανεβάσματα, ανασφάλειες, στρες, αγωνίες, λύπες και χαρές. Ανάμεσα σε αυτά, το άγχος των εξετάσεων μπορεί να γίνεται αντιληπτό ως μία από τις πολλές συναισθηματικές καταστάσεις που το άτομο βιώνει. Ας του προσδώσουμε εμείς τις ιδιότητες εκείνες που δε μπορούν να μας ζημιώσουν, αλλά μπορούν να συνυπάρχουν ενισχυτικά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.

Το Επι Τροχών βρίσκεται πάντα δίπλα στις προσπάθειες των νεαρών αθλητών, καλύπτοντας και υποστηρίζοντας τους αγώνες τους.

_tzertzevelis-39260001 - Αντιγραφή

Ο δρόμος για τον Έλληνα ποδηλάτη αθλητή δεν είναι στρωμμένος με ροδοπέταλα. Για την επιτυχία χρειάζονται θέληση, επιμονή, και πολύ σκληρή δουλειά!Facebook Comments