Menu

Τα 9 πιο όμορφα πεντάλ οδήγησης που έχουμε δει

Επίσημο: O Sainz στη Ferrari, o Ricciardo στη McLaren

Η μία και μοναδική αστυνομική Ferrari 250 GTE

Βελτιωμένη Supra εναντίον BMW M4 (video)

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Δραπετεύοντας στο Άγκιστρο…χαλαρά!

02 Μαΐ 2015

Δραπετεύοντας στο Άγκιστρο…χαλαρά!

Ένα όμορφο χωριό στα όρια του νομού Σερρών

Στα βόρεια σύνορά μας με την γειτονική χώρα της Βουλγαρίας, βρίσκεται το Άγκιστρο που είναι το βορειότερο χωριό του νομού Σερρών. Γεωγραφικά είναι χτισμένο στο μικρό οροπέδιο που σχηματίζεται στους πρόποδες του ομώνυμου όρους, αλλά και της ιστορικής γραμμής Μεταξά που πλέον έχει ακουστεί στα πέρατα του κόσμου. Μπορεί να είναι ξακουστό για το περίφημο ιαματικό χαμάμ που η ιστορία του κληροδότησε αλλά αν ανατρέξουμε στις ιστορικές αναφορές, θα συναντήσουμε τον Φίλιππο Β’ της Μακεδονίας. Στην περιοχή λειτουργούσαν μεταλλεία σιδήρου και χρυσού, όπου μαζί με το Παγγαίο, ενίσχυαν την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ασία, και την μεγάλη αντεπίθεση κατά των Περσών. Την ίδια εποχή, αξιοποιούνται οι θερμές πηγές του, που στο πέρασμα των χρόνων συγκέντρωναν όλο και περισσότερους ανθρώπους.

....χαλαρωνοντας

….χαλαρωνοντας

Τα χρόνια που ακολούθησαν μετά την λήξη των Βαλκανικών Πολέμων του 1913, έμελλαν να είναι και τα πιο ψυχρά με τους «γείτονες», καθώς η περιοχή ήταν γεμάτη από στρατιωτικές δυνάμεις. Το 1923 οι πρώτοι Πόντιοι πρόσφυγες έρχονται και εγκαθίστανται στο χωριό αμέσως μετά τη μικρασιατική καταστροφή, και κάπως έτσι ξεκινά να ενισχύεται το χωριό, δίνοντας ανάσα ζωής στην τοπική κοινωνία. Το 1935 στο όρος Άγκιστρο, ξεκινά να κατασκευάζεται η οχυρωματική «Γραμμή Μεταξά» όπου το χωριό ζει από τον στρατό καθώς γύρω του φιλοξενεί τα οχυρά Καρατάς και Τρεις Βρύσες

Οι ποδηλατοαποδράσεις περνούν από την ιστορία των Οχυρών.

Οι ποδηλατοαποδράσεις περνούν από την ιστορία των Οχυρών.

 

Η εικόνα της παρακμής, αρχίζει να αντιστρέφεται μετά το 1990, καθώς οι σχέσεις με τους γείτονες γίνονται καλύτερες και η επίσκεψη στο Άγκιστρο πλέον μπορεί και συνδυάζεται με διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, καθώς πλέον η περιοχή έχει αποκρατικοποιηθεί. Το στοιχείο αυτό έδωσε την ευκαιρία στο Άγκιστρο, να αναδείξει την μεγάλη «κληρονομιά» που του απλόχερα του χάρισε η φύση. Έτσι βρέθηκα και εγώ στην περιοχή του ,μιας και είναι πρώτης τάξεως οι ποδηλατοβόλτες στην περιοχή ,καθώς πλέον υπάρχει σηματοδότηση και ενημέρωση ,καθώς ο πολιτιστικός σύλλογος Αγκίστρου εκτύπωσε οδηγό με όλες τις ποδηλατικές διαδρομές ,που είναι για όλα τα γούστα. Η πεζοπορία στα παλιά οχυρά της γραμμής Μεταξά, είναι η απόδραση που μπορείτε να κάνετε οργανωμένα σε μικρά γκρουπάκια αν βρεθείτε στην περιοχή. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να χαθεί μέσα στην ιστορία της μάχης των οχυρών και να ανακαλύψει την κρυμμένη αίγλη της Ελληνικής ανδριότητας.
Οικίες..για οσκαρ!

Οικίες..για οσκαρ!

Η διαμονή στο Άγκιστρο είναι ξεχωριστή εμπειρία ,και αρκετά οικονομική θα έλεγα καθώς είναι για όλα τα βαλάντια. Το φύσημα του αέρα και το θρόισμα των φύλλων ακούγονται στην περιοχή καθώς η κίνηση στους δρόμους του χωριού είναι αυτή που επιθυμούμε να συναντήσουμε στις αποδράσεις μας. Όσο για το φαγητό μην νοιαστείτε, δεν θα σας λείψει τίποτε. Τώρα που έλιωσαν τα χιόνια στις κορυφές, πάρτε την καλή σας διάθεση και δραπετεύστε σε μια Γή που είμαι σίγουρος πως θα σας μείνει αξέχαστη γιατί, θα σας χαλαρώσει! Σίγουρα θα ξαναπώ ειδικά τώρα την Άνοιξη και το καλοκαίρι που η φύση κάνει τα δικά της παιχνίδια με τα όνειρα του καθενός μας.

Τα σύνορα ..δεν υπάρχουν πλέον!

Τα σύνορα ..δεν υπάρχουν πλέον!

Που να μείνετε?

Θα σας πρότεινα το Ξύλινο χωριό αν είστε οικογένεια με μικρά παιδιά και έχετε ανάγκη από έναν χώρο ανοιχτό με στυλ φιλανδικό όπου κυριαρχεί το ξύλο και η πέτρα σε ένα σύνολο που εναρμονίζεται τέλεια με το τοπίο. Αν θελήσετε κάτι πιο σοφιστικέ σε σύγχρονο στυλ, όπου παντρεύεται τέλεια η πολυτέλεια και η άνεση της σύγχρονης πραγματικότητας, και σε καλή τιμή, τότε πρέπει να ζήσετε την φιλοξενία του Οικίες art rooms ,που έζησα και εγώ. Ο Άνθιμος και ο Λευτέρης είναι τα παιδιά του χωριού που καθημερινά είναι πρόθυμοι να σας μυήσουν από την φιλοξενία στην δραστηριότητα ,καθώς όλες οι δράσεις ξεκινούν από τα δύο αυτά ξενοδοχεία. Για επικοινωνία www.toxilino.gr και www.oikiesagistro.gr

Πώς να πάτε?

Ακολουθείστε την Ε.Ο Θεσσαλονίκη-Προμαχώνα και στρίψτε δεξιά 300μ πριν τα σύνορα ακολουθώντας την σήμανση στις παλιές πινακίδες για Άγκιστρο .Η συνολική απόσταση που θα χρειαστεί να διανύσετε είναι 135χλμ.και η διάρκεια του ταξιδιού σας είναι περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά.

Τι να δείτε?

Σίγουρα πρέπει να χαλαρώσετε στο Βυζαντινό λουτρό το οποίο δεν απέχει πολύ από όλα σχεδόν τα καταλύματα. Να ποδηλατήσετε ή να περπατήσετε, στο οργανωμένο δίκτυο των διαδρομών του Αγκίστρου. Να επισκεφθείτε το ιχθυοτροφείο με τις πέστροφες που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού συνδυάζοντας το με τα παραδοσιακά προϊόντα και τον τέλειο καφέ που σερβίρει το παραδοσιακό καφενείο. Η λίμνη Κερκίνη απέχει 30 λεπτά από το Άγκιστρο. Το Σιδηρόκαστρο με το κάστρο του Ισσαρίου την κοιλάδα ζεστών νερών και το πρώτο σπήλαιο, είναι κάποιες από τις αποδράσεις που μπορείτε να κάνετε ξεκούραστα απολαμβάνοντας τα κυμένα μυστικά της Ελληνικής μεθωρίου.

Θα το σκεφτώ!

Θα το σκεφτώ!Facebook Comments