Menu

Αυτό δεν χάνεται με τίποτα: ένα Audi S6 Plus V8 στο σφυρί

Αφιέρωμα: Η Alfa Romeo 6C Villa d’Este

Macan Turbo vs Audi RSQ3 vs Stelvio Quadrifoglio (video)

Ford Mustang Shelby GT500 vs Chevrolet Corvette C8 (video)

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Δραπετεύοντας στα Άγραφα

09 Αυγ 2016

Δραπετεύοντας στα Άγραφα

Βόλτες Επίτροχών…στα Άγραφα!!

Όπως διαβάζω από το βιβλίο του αγαπητού Τάκη Ντάσιου με τίτλο «Στ Άγραφα», όταν ο Θεός δημιουργούσε τον κόσμο, πήρε μια χούφτα χώμα και την πέρασε μέσα από μια σίτα. Το καθαρό χώμα που πέρασε έφτιαξε τους κάμπους. Οι πέτρες και τα χοντράδια όμως που πετάχτηκαν στην γή γέννησαν τα Άγραφα!

Όταν αναφέρομαι στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων, έχω πάντα στο μυαλό μου το Βόρειο κομμάτι της Ευρυτανίας που μέσα της ορθώνονται δεκάδες άγριες κορυφές της νότιας Πίνδου που το υψόμετρό τους ξεπερνά τα 2000 μ. Ανάμεσά τους, διέρχονται τρεις ποταμοί-θρύλοι: ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός (Μέγδοβας).

drapetevontas sta agrafa (7)

Εκεί επέλεξε να αποδράσει η ατρόμητη παρέα πέντε φίλων από την Θεσσαλονίκη, οι οποίοι δηλώνουν φανατικοί «ταξιδευτές» της Ελληνικής φύσης. Κάθε χρόνο η παρέα των Κώστα, Μάκη, Στάθης, Βαγγελης, και Στάθης, βάζει πορεία για άγνωστες εσχατιές της Άλλης Ελλάδας, προκειμένου να αφουγκραστεί και να επικοινωνήσει με συνανθρώπους μας, που ζούνε και αναπνέουν στην δίνη του καθαρού αέρα!

drapetevontas sta agrafa (5)

Σκαρφαλώνοντας από την πόλη της Καρδίτσας προς το χωριό Μπελοκομίτης, το σκηνικό της διαδρομής εναλλάσσεται συνεχώς ,προκαλώντας τον θαυμασμό σε όποιον τολμήσει να χαθείς μέσα του, απαρνούμενος, την θαλπωρή που προσφέρουν οι γνωστές μας ξαπλώστρες στα beach bar του καλοκαιριού.

Τα ονόμασαν Άγραφα, γιατί απλά ποτέ δεν τα κατέγραψαν! Ίσως επίτηδες τα κράτησαν μακριά από τουριστικά προγράμματα και αναπτυξιακούς νόμους, γιατί ποτέ τους δεν κατάλαβαν τι θα μπορούσαν να δούνε οι επισκέπτες σε ένα αποκομμένο ορεινό τοπίο, που ακόμη και οι Τούρκοι δεν μπήκαν καν στον κόπο να καταλάβουνε!

Συνεχίζοντας προς το διάσελο των Αγράφων, ο δρόμος, παρασέρνει την παρέα των θεσσαλονικιών μοτοσικλετιστών στα 1500μ πάνω από την θάλασσα, και ξαφνικά η ματιά τους απλώνεται σε μια πανδαισία μυτερών κορυφών με κύριο γνώρισμα τα μεγάλα λιβάδια που φτάνουνε μέχρι την Αλπική ζώνη των Ορέων, η οποία την εποχή αυτή, είναι ιδιαίτερα φιλόξενη, καθώς πάνω της δεν «κατοικούν» τα χιόνια και οι πάγοι του Χειμώνα!

drapetevontas sta agrafa (4)

Κινούμενοι στ αριστερά του δρόμου, η παρέα αγναντεύει το Βραγγιανίτικο ρέμα, και αφού περάσει δύο πέτρινα γεφυράκια φτάνει στο χωριό Βραγγιανά, αναζητώντας την εκκλησιά της Αγίας Παρασκευής.

Εκεί, τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ο Ευγένιος Γιαννούλης, ή Κοσμάς ο Αιτωλός, ένας από τους μεγαλύτερους δασκάλους του Γένους μας, ίδρυσε το περίφημο “Ελληνομουσείο των Αγράφων”, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί ένα από τα σημεία που αξίζει να δούμε, όταν επισκεφτούμε τα Βραγγιανά! Μετά την σύντομη περιήγησή τους, στο Ελληνομουσείο, άρχισαν τα δύσκολα!

Η διαδρομή συνεχίζει να είναι κακοτράχαλη, και καταπονημένη από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, που αλλοίωσαν αρνητικά το ανάγλυφό της. Η οδήγηση μιάς μοτοσυκλέτας, πλάι στα νερά του ποταμού Αγραφιώτη, αποτελεί την απόλυτη προσωποποίηση της ελευθερίας για τον αναβάτη που αναζητά την μεγάλη φυγή! Οι ταχύτητες μπορεί να ήταν χαμηλές, αλλά η διάθεση των τεσσάρων φίλων, εξακολουθούσε να είναι συνεχώς ανεβασμένη!

Στο Τρίδεντρο, η παρέα αναγκάστηκε να σβήσει τις μοτοσυκλέτες , και να απολαύσει μια παγωμένη βουτιά στα νερά του Αγραφιώτη, τα οποία το καλοκαίρι, χάνουν την μαγκιά τους! Ειδυλλιακό το μέρος, με σημεία για πικ-νικ, camping, νερό, και άφθονη δροσιά καθώς το όλο σκηνικό προστατεύουν από τις καυτές ακτίνες του ήλιου τα μεγάλα έλατα που θέτουν τα όρια μεταξύ ουρανού και γής!

drapetevontas sta agrafa (3)

Η κατασκήνωση κάτω από τα αστέρια για τους αναβάτες, πυροδότησε αρκετά σενάρια για μελλοντικά ταξίδια, τα οποία σίγουρα θα έχουν μια θέση ξεχωριστή σε κάποιο «ημερολόγιο μοτοσυκλέτας».

Την επομένη το σκαρφάλωμα στα Επινιανά, επιβαλλότανε, καθώς ένας καφές στο παλιό καφενείο της πλατείας, αποτελεί εμπειρία ζωής. Τα Άγραφα ήτανε πλέον πολύ κοντά στην παρέα που απολάμβανε την πανδαισία που δημιουργούσαν οι μικροί καταρράκτες που έχυναν τα νερά τους στην κοίτη του Αγραφιώτη! Το πρώτο πράγμα που βλέπει ο επισκέπτης όταν φτάνει στα Άγραφα, είναι η ενημερωτική πινακίδα της τοποθεσίας τους, όπου από το σημείο δεν είναι ορατά τα σπίτια του χωριού. Σκαρφαλώνοντας, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην πλατεία, που βρίσκεται ψηλά και αποτελεί ένα από τα καλύτερα Ελληνικά μπαλκόνια με θέα, στις άγραφες κορυφές!

Τα πάρε δώσε με τους ντόπιους, αποτελούν το κερασάκι της ξεχωριστής αυτής βόλτας, Επί τροχών, εκεί που κανείς φτάνει μόνον αν ακούει την «φωνή» που καλεί τους απανταχού εραστές της περιπέτειας, να ζήσουν την δική τους απόδραση, Επιτροχών!

Παντελής Τζερτζεβέλης

drapetevontas sta agrafa (1)

drapetevontas sta agrafa (6)

drapetevontas sta agrafa (2)Facebook Comments