Menu

Αυτό δεν χάνεται με τίποτα: ένα Audi S6 Plus V8 στο σφυρί

Αφιέρωμα: Η Alfa Romeo 6C Villa d’Este

Macan Turbo vs Audi RSQ3 vs Stelvio Quadrifoglio (video)

Ford Mustang Shelby GT500 vs Chevrolet Corvette C8 (video)

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Αυτόνομο όχημα για delivery πίτσας από την Domino’s

19 Μαρ 2016

Αυτόνομο όχημα για delivery πίτσας από την Domino’s

Το DRU φέρνει άρωμα επιστημονικής φαντασίας στην παράδοση πίτσας

Οι “πεινασμένοι” Αυστραλοί ίσως εκπλαγούν μέσα στους επόμενους μήνες κατά την παραλαβή της αγαπημένης τους Domino’s Pizza, αφού μπορεί να έρθουν σε επαφή με το DRU, ένα αυτόνομο όχημα για delivery που βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών!

498200-dru-domino-s-robotic-unit

Το DRU (Domino’s Robotic Unit) εξελίχθηκε σε διάστημα 8 μηνών σε συνεργασία με την Marathon Targets, μια αυστραλέζικη startup εταιρεία που αναπτύσσει τεχνολογία ρομπότ για στρατιωτική χρήση. Ένα γραφείο βιομηχανικού σχεδιασμού από την Αυστραλία ανέλαβε τον εξωτερικό σχεδιασμό του και το αποτέλεσμα είναι μια χαριτωμένη εμφάνιση με sci-fi αναφορές.

Το τετράτροχο αυτόνομο ρομποτάκι είναι κατασκευασμένο από ατσάλι, αλουμίνιο και πλαστικό, ζυγίζει περίπου 190 κιλά, ενώ κινείται σε ταχύτητες μέχρι 20km/h με τη βοήθεια ενός ηλεκτροκινητήρα και μιας μπαταρίας που του χαρίζει αυτονομία 20 χιλιομέτρων (ενδεικτικά, η μέση απόσταση παράδοσης της Domino’s είναι 3-5 km). Με το καπάκι κλειστό, το ύψος του είναι 922mm, το πλάτος 740mm και το μήκος 1030mm.

Η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης LIDAR βρίσκει εφαρμογή και στο droid που ελέγχει το περιβάλλον του με κάμερες και αισθητήρες ενώ διαθέτει ενσωματωμένο GPS που συνδέεται με τους χάρτες Google Maps.

Στο εσωτερικό του υπάρχει ένας κρύος και ένας ζεστός θάλαμος με αφαιρούμενα μέρη για εύκολο καθαρισμό. Φυσικά υπάρχει πρόβλεψη για βανδαλισμούς και επιθέσεις από επίδοξους “κλέφτες πίτσας” με το όχημα να παρακολουθείται διαρκώς από κάμερες και τον κλειστό θάλαμο να  ανοίγει αποκλειστικά με τη χρήση κωδικού από τους τελικούς παραλήπτες.

Dominos Pizza - Dru

Οι επίσημες δοκιμές του DRU θα ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους έξι μήνες στο Queensland της Αυστραλίας ενώ σε δύο χρόνια το σύστημα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Ταυτόχρονα, η εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση συνεργατών σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να επεκτείνει την δοκιμαστική χρήση του droid και σε άλλες χώρες.

Ο CEO της Domino’s Pizza, Don Meij δήλωσε “Πιστεύω πως οι οδηγοί μας θα συνεχίσουν να εργάζονται για πολύ καιρό ακόμη. Αυτή τη στιγμή έχουμε τρεις τύπους delivery – ηλεκτρικό ποδήλατο, μοτοσικλέτα και αυτοκίνητο. Το DRU θα είναι απλά ένα ακόμη μέλος που θα προστεθεί σε αυτή την ομάδα”.

Το DRU της Domino’s Pizza δεν είναι το πρώτο αυτόνομο ρομπότ για delivery αφού στο παρελθόν έχουμε δει (αποτυχημένα) ιπτάμενα drones από την Amazon αλλά και ένα παρόμοιο αυτόνομο όχημα από την Starship Technologies που θα ξεκινήσει τις δοκιμές του σύντομα στους δρόμους του Λονδίνου.

DOM_080316_670

Οι πελάτες θα πρέπει να παραλάβουν την παραγγελία τους από το πεζοδρόμιο αφού το DRU δεν μπορεί να ανοίξει πόρτες, να ανέβει σκάλες ή να χτυπήσει κουδούνια όπως οι παραδοσιακοί ντελιβεράδες.

 

 Facebook Comments