Δοκιμή: Alfa Romeo Giulia 2.2 diesel Q2
Εισαγωγή
Η πρώτη γνωριμία μας με την νέα Alfa Romeo Giulia έγινε τον περασμένο χειμώνα, ήταν ξεχωριστή και θυελλώδης, γιατί απλά κράτησε μόνον 24 ώρες!
Μπορεί να καθυστέρησε λίγους μήνες μέχρι να έρθει και πάλι στα χέρια μας, όπως άργησε να κάνει την εμφάνισή της στην premium κατηγορία, για πολλά χρόνια, κάλιο αργά όμως, παρά ποτέ!
Η νέα αισθησιακή Giulia παρουσιάζεται ετοιμοπόλεμη απέναντι στον Γερμανικό ανταγωνισμό, πολύ ικανή, ποιοτική, με χαμηλή κατανάλωση, ποιότητα κύλισης, φρένα και υπόσχεται δυνατές συγκινήσεις, στον οδηγό της που αναζητά να γράψει μια άλλη..ιστορία στην ζωή του.
Εμφάνιση
Με την πρώτη ματιά που της ρίχνεις , την παράσταση κλέβει το εμπρόσθιο τμήμα της που έχει πάνω του τα μυώδη νεύρα τα οποία τελειώνουν πάνω στο μεγάλο σήμα της Alfa Romeo, που είναι όλα τα λεφτά.
Τα νέα στενόμακρα φώτα της, συμπληρώνουν το look της δυναμικής όψης, η οποία ολοκληρώνεται με τις μεγάλες εισαγωγές του αέρα στον προφυλακτήρα, που απέχει ..ελάχιστα από το έδαφος.
Αν την κοιτάξεις στο πλάι ,το προφίλ της φωνάζει ότι η νέα Giulia είναι ένα αυτοκίνητο με πίσω κίνηση η οποία εμφανίζεται χάρη στα πίσω μεγάλα της φτερά, που σχεδόν πάνω τους βρίσκονται τοποθετημένα τα πίσω καθίσματα του χώρου επιβατών, ισορροπώντας έτσι ιδανικά την κατανομή του βάρους σε ένα ποσοστό 50/50 που ζηλεύουν οι… απέναντι!
Το πίσω μέρος, έχει την δική του αρμονία με τα λεπτά φώτα και την αεροτομή που ενσωματώνεται στο καπό.
Οι πίσω εξατμίσεις, έχουν τοποθετηθεί έξυπνα στο τελείωμα του πίσω προφυλακτήρα, για να κλέβουν επιδεικτικά την παράσταση καθώς οι γραμμές τους είναι ξεχωριστές, και στο σύνολό τους χαρίζουν έναν απίστευτο συντελεστή οπισθέλκουσας της τάξεως του Cd 0,25, χαρίζοντας στην Giulia ένα στυλ, άκρως αεροδυναμικό.
Εξαιρετικά δένουν με το κατακόκκινο αμάξωμα οι 18άρες Dynamic ζάντες σε χρώμα τιτανίου, που στο εμπρός μέρος εφοδιάζονται με ελαστικά 225/45 και πίσω 255/40, προσφέροντας εξαιρετικά κρατήματα, αποτέλεσμα της στρεπτικής ακαμψίας του αμαξώματος “Giorgio” που κατασκευάστηκε για να υποστηρίζει τις τετρακίνητες εκδόσεις της Alfa Romeo.
Εσωτερικό-Χώροι
Η ποιότητα στο εσωτερικό της καμπίνας των επιβατών σε πείθει πως είναι από τα πολύ δυνατά ατού της Giulia, και αξίζει τα λεφτά της!
Η ματιά μου έφυγε πάνω στο σπόρτιφ τιμόνι της που φέρει πάνω της το κουμπί εκκίνησης του κινητήρα, όπως και των υπολοίπων συστημάτων.
Τα υλικά επένδυσης είναι κορυφαία, τόσο στο μάτι όσο και στην αφή τους, η οποία προκαλεί συνεχώς. Η κεντρική οθόνη των 8,6 ιντσών, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο ανταγωνισμό, έχει τοποθετηθεί αρκετά χαμηλά, προκειμένου να μην αποσπά ούτε στο ελάχιστο την προσοχή του οδηγού επάνω της.
Λίγο πιο κάτω η κονσόλα που παρεμβάλλεται μεταξύ των δύο καθισμάτων, φιλοξενεί το ηλεκτρικό χειρόφρενο, ένα μεγάλο διακόπτη για το infotainment, τον διακόπτη του DNA, και το μπουτόν της έντασης του ήχου, που φιλοξενούνται σε ένα υποδειγματικό πάνελ, που αντέχει.. στον χρόνο.
Πίσω από το τιμόνι βρίσκεται μία οθόνη 7 ιντσών και 2 ξεχωριστά αναλογικά όργανα, που θυμίζουν κάτι από την αίγλη των παλαιότερων μοντέλων Alfa Romeo. Η θέση οδήγησης είναι χαμηλή και προσφέρει καλή περιφερειακή όραση, με εξαίρεση τα σημεία όπου παρεμβάλλονται οι μεγάλες πλαϊνές κολώνες της καμπίνας.
Οι επιβάτες των πίσω καθισμάτων δε, απολαμβάνουν την άπλα των χώρων της στα μεγάλα ταξίδια, φτάνοντας στον προορισμό τους, ατσαλάκωτοι. Στον βασικό εξοπλισμό της Alfa Romeo Giulia περιλαμβάνει το Forward Collision Warning με Autonomous Emergency Brake και αναγνώριση πεζών, το Integrated Brake System, το Lane Departure Warning, Cruise Control, σύστημα διζωνικού κλιματισμού, Alfa DNA.
Κινητήρας
Η προκλητική Alfa Romeo Giulia της δοκιμής μας, κινείται από τον νέο αλουμινένιο τετρακύλινδρο diesel 2,2-λίτρων κινητήρα, που σηκώνει εξαιρετικά μεγάλες πιέσεις κατά τη διάρκεια λειτουργίας του, οι οποίες αγγίζουν τα 2.000 bar, προσδίδοντας μεγάλη αμεσότητα στο χρόνο απόκρισης του.
Αποδίδει 180 άλογα με ροπή που φτάνει τα 380 Νm και εμφανίζεται από τις 1.300 στρ/λεπ. Τα 0-100 χλμ/ώρα έρχονται σε 7,8 δευτερόλεπτα, με την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 230 χλμ/ώρα, χωρίς να προβληματίζει η κατανάλωση του καυσίμου η οποία κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα για ένα αυτοκίνητο, όπως η Alfa Romeo Giulia.
Στο δρόμο
Η σωστή κατανομή της αναλογίας κιλών ανά ίππο, χάρισε στην Giulia μια υποδειγματική οδηγική συμπεριφορά, η οποία επιτεύχθηκε με γνώμονα την απόλυτη ασφάλεια των επιβατών της. Μια ασφάλεια για την οποία βραβεύτηκε με 5 αστέρια από τον NCAP καθώς απέσπασε 98% στη ασφάλεια ενηλίκων, 81% στη προστασία παιδιών, 69% στη προστασία πεζών και 60% στα συστήματα ασφαλείας!!!
Η απίστευτη ροπή του μοτέρ των 180 ίππων, δίνει την ευχέρεια στον οδηγό να κινείται πάντοτε με μία ταχύτητα επάνω, απολαμβάνοντας την αμεσότητα του γκαζιού.
Τα πάντα αλλάζουν όταν ενεργοποιείται το πρόγραμμα dynamic, που όντως βάζει φωτιά στην άσφαλτο, με την περιστροφή ενός και μόνον διακόπτη. Οι ταχύτητες κουμπώνουν απίστευτα βοηθώντας τον οδηγό να απολαύσει το δυναμικό χαρακτήρα της Giulia, καθώς, χάρη στην μεγάλη στρεπτική της ακαμψία, είναι πολύ σταθερή και επιτρέπει στον «ανήσυχο οδηγό» να απολαύσει τη σβελτάδα της σε όλα τα στροφιλίκια χωρίς να προβληματιστεί ούτε στο ελάχιστο, καθώς η έξυπνη τοποθέτηση ενός μπλοκέ διαφορικού Q2 δεν αφήνει περιθώρια υποστροφής και έξαλλων παιχνιδιών.
Το ESP βέβαια δεν απενεργοποιείται ποτέ, πράγμα που με αποθάρρυνε να παίξω «ολίγον» διαφορετικά με την Ιταλίδα θεά! Στα μείον του αυτοκινήτου θα πρόσθετα την έλλειψη δεύτερης ποτηροθήκης στην κονσόλα, τους στενούς αποθηκευτικούς χώρους των πλαϊνών και τη θορυβώδη απότομη διαδικασία εκκίνησης του κινητήρα που θα προτιμούσα να μην είχε καθόλου σύστημα start/stop.
Η Giulia διατίθεται σε δύο εκδόσεις, την απλή και την Super. Η πρώτη διατίθεται με μοτέρ 150 ίππων και τιμή €38.900 και η Super με 180 ίππους και με το χειροκίνητο κιβώτιο η τιμή της ξεκινάει από τα €42.000.
Παντελής Τζερτζεβέλης
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Κινητήρας: τετρακύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος Diesel 2.143 cc
Ισχύς: 180 hp στις 3.750 rpm
Ροπή: 380 Nm στις 1.750 rpm
Κιβώτιο Ταχυτήτων: μηχανικό 6 σχέσεων
Κίνηση: στους πίσω τροχούς
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 7.2 δευτερόλεπτα
Τελική ταχύτητα: 230 km/h
Μέση κατανάλωση: 4.2 lt/100 km (τιμές κατασκευαστή)
Εκπομπές CO2: 109 g/km
Διαστάσεις (μήκος – πλάτος – ύψος) : 4.643 x 2.024 x 1.436 mm
Χώρος αποσκευών: 480 lt
Βάρος: 1.374 kg
54-
Δοκιμή: Fiat Panta 0.9 CNG 80 PS
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δοκιμή: Fiat Panta 0.9 CNG 80 PS
-
Δοκιμή: Seat Ibiza TDI 95 PS
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δοκιμή: Seat Ibiza TDI 95 PS
-
Γνωριμία: Νέο VW Passat 1.5 TSI 150 PS
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Γνωριμία: Νέο VW Passat 1.5 TSI 150 PS
-
Δοκιμή: Audi A1 Sportback 30 TFSI
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δοκιμή: Audi A1 Sportback 30 TFSI
-
Δοκιμή: Smart ForTwo 90HP
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δοκιμή: Smart ForTwo 90HP
-
Δοκιμή: Mercedes Benz A200
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δοκιμή: Mercedes Benz A200
-
Δοκιμή: Nissan Micra 1.0 IG-T 100 PS
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δοκιμή: Nissan Micra 1.0 IG-T 100 PS
-
Δοκιμή: Volvo XC40 T3
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Δοκιμή: Volvo XC40 T3
-
Kia Stonic: Ένα Αισιόδοξο Κορεάτικο Crossover
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Kia Stonic: Ένα Αισιόδοξο Κορεάτικο Crossover
Το Fiat Panta, παρά τα χρόνια του, παραμένει ένα από τα πιο εμπορικά μοντέλα της ιταλικής εταιρείας και οι λόγοι της επιτυχίας του είναι πολλοί.
Τώρα ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε την πετρελαιοκίνητη έκδοση με τον 1,6 λίτρων TDI κινητήρα που υπόσχεται περισσότερη οικονομία σε καύσιμο.
Με περισσότερες από 30.000.000 πωλήσεις παγκοσμίως από το 1973, το Passat είναι ένα παγκόσμιο best-seller στην κατηγορία των μεσαίων σεντάν. Με τη νέα γενιά, που η ίδια η VW χαρακτηρίζει 8.2 καθώς είναι ένα facelift της όγδοης γενιάς, η Γερμανική εταιρεία θέλει να συνεχίσει την πετυχημένη εμπορική του πορεία. ...
Το νέο μικρό της Audi είναι εμφανισιακά πιο σπορ από την προηγούμενη γενιά ενώ και οι διαστάσεις του έχουν αυξηθεί. Το μήκος του έχει φτάσει τα
Το ForTwo δεν μπορείς να το μπερδέψεις με κανένα άλλο αυτοκίνητο καθώς εξωτερικά είναι μοναδικό. Η διχρωμία στο σώμα του τονίζει τον κλωβό ασφαλείας που διαθέτει για την προστασία των επιβατών σε περίπτωση σύγκρουσης ενώ εμπρός τα φώτα LED "γεμίζουν" τη μούρη του
Νέο hi-tech εσωτερικό συνδυασμένο με τη γνωστή πολυτέλεια που διακρίνει τη φίρμα είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν την A Class που στη δοκιμή μας φοράει το νέο κινητήρα βενζίνης 1,33 λίτρων και 163 ίππων.
Αυτό που έλειπε από τη γκάμα της Nissan ήταν ένας δυνατότερος βενζινοκινητήρας και με τον νέο χιλιάρι τουρμπο των 100 ίππων το κενό αυτό καλύπτεται.
Το XC40 αποτελεί το μικρότερο SUV στην οικογένεια της Volvo και αποπνέει φρεσκάδα χάρη στο σχεδιασμό του, προσφέρει μπόλικη τεχνολογία και πάνω απ' όλα έχει το DNA της σουηδικής εταιρείας σε ότι αφορά την ασφάλεια.
Με το Stonic, η Κορεάτικη φίρμα, κάνει την είσοδο της, σε μία εκ των εμπορικότερων και ανταγωνιστικότερων κατηγοριών , αυτή των Crossover. Με ένα κινητήριο σύνολο, ενός λίτρου & 120hp, φρέσκια και μυώδη εμφάνιση, την αξιολογήσαμε ως μία ενδιαφέρουσα επιλογή, σε μία κατηγορία που συνεχώς εξελίσσεται.