Menu

Τα 9 πιο όμορφα πεντάλ οδήγησης που έχουμε δει

Επίσημο: O Sainz στη Ferrari, o Ricciardo στη McLaren

Η μία και μοναδική αστυνομική Ferrari 250 GTE

Βελτιωμένη Supra εναντίον BMW M4 (video)

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

BMW i Vision Future Interaction Concept

05 Ιαν 2016

BMW i Vision Future Interaction Concept

Αυτόνομο πρωτότυπο με καινοτομίες στο εσωτερικό, βασισμένο στην BMW i8

Το τμήμα i της BMW παρουσίασε στην έκθεση CES την i Vision Future Interaction Concept, ένα πρωτότυπο, εστιασμένο στις τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης και της αλληλεπίδρασης του οχήματος με τον οδηγό.

BMW-i_Vision_Future_Interaction_Concept_2016_1600x1200_wallpaper_01

Το πρωτότυπο, όπως είναι εμφανές, βασίζεται στην BMW i8 Concept Spyder και διατηρεί την εξωτερική της σχεδίαση με ελάχιστες διαφορές. Τα φωτιστικά σώμματα εμπρός είναι τεχνολογίας laser, κάτι που φαίνεται πως σταδιακά θα περάσει και στα περισσότερα μοντέλα παραγωγής της BMW, αρχικά ως επιλογή έξτρα εξοπλισμού.

BMW-i_Vision_Future_Interaction_Concept_2016_1600x1200_wallpaper_03

Στο προφίλ ξεχωρίζει η νέα διαμόρφωση χωρίς πόρτες, και τα εμφανή μέρη από ανθρακονήματα. Όσοι περιμένατε ουσιαστικότερες διαφορές με τα πρωτότυπα των παλαιότερων ετών μην απογοητεύεστε αφού όλη η “μαγεία” στο συγκεκριμένο concept κρύβεται στο εσωτερικό.

Οι σχεδιαστές έκαναν προσπάθεια να μειώσουν στο ελάχιστο τα φυσικά κουμπιά στο εσωτερικό. Ένα από τα λίγα που έχουν απομείνει είναι το γνωστό drive mode selector switch από το οποίο ο οδηγός επιλέγει στυλ οδήγησης ανάμεσα στα:

Pure Drive“- πλήρης έλεγχος από τον οδηγό με μόνο παθητική λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας

Assist” – εδώ το αυτοκίνητο επικοινωνεί με το περιβάλλον και υποβοηθά τον οδηγό με προτάσεις αποδοτικότερης οδήγησης ενώ παίρνει τον έλεγχο σε ακραία σενάρια για αποφυγή σύγκρουσης ή ατυχήματος.

Auto Mode” – το όχημα μπαίνει σε πλήρη αυτόνομη λειτουργία και αναλαμβάνει τον έλεγχο του τιμονιού, της επιτάχυνσης και της επιβράδυνσης.

Το τιμόνι αλλάζει φωτισμό ανάλογα με τη λειτουργία ώστε ανα πάσα στιγμή ο οδηγός να γνωρίζει ποιος έχει τον έλεγχο και το “πάνω χέρι”. Όταν ο οδηγός χρειαστεί να πάρει τον έλεγχο ξανά, το σύστημα τον προειδοποιεί ηχητικά και οπτικά, και του παρέχει χρόνο πέντε με επτά δευτερολέπτων για να αντιδράσει.

BMW-i_Vision_Future_Interaction_Concept_2016_1600x1200_wallpaper_0d

Στο εσωτερικό του πρωτοτύπου συναντάμε υψηλής ανάλυσης οθόνες και heads-up-display με την αλληλεπίδραση να γίνεται σχεδόν ενστικτωδώς από τους χρήστες μέσω της αφής, χειρονομιών και φωνητικών εντολών

Κατά τη διάρκεια της οδήγησης όλα είναι εστιασμένα στη συγκέντρωση του οδηγού στο δρόμο, ενώ αντίθετα στην πλήρως αυτόνομη λειτουργία, το εσωτερικό μετασχηματίζεται σε ένα χώρο χαλάρωσης και παραγωγικής εκμετάλευσης του χρόνου . Το τιμόνι απομακρύνεται και τα ειδικά σχεδιασμένα καθίσματα αλλάζουν σχήμα και γίνονται πιο άνετα (θυμίζοντας το εκπληκτικό πρωτότυπο GINA) δημιουργώντας παράλληλα περισσότερο χώρο για τους επιβάτες που έχουν μια πληθώρα επιλογών για να περάσουν το χρόνο τους.

Στην πανοραμική οθόνη 21 ιντσών, προβάλονται πληροφορίες σε σχέση με τη διαδρομή, την αυτονομία των μπαταριών, βίντεο ή φωτογραφίες, βιντεοκλήσεις αλλά και σερφάρισμα στο internet ενώ η σύνδεση με smartphone και smartwatch είναι άμεση. Στον 3D πίνακα οργάνων παρουσιάζονται σε τρισδιάστατη μορφή πληροφορίες για την ταχύτητα, την κατανάλωση, τα προπορευόμενα οχήματα αλλά και εμπόδια που πιθανώς βρίσκονται εκτός του οπτικού πεδίου. Τέλος, το Head-up display υψηλής ανάλυσης προβάλει στο τζάμι μόνο τις σημαντικότερες πληροφορίες όπως η ταχύτητα, τα όρια ταχύτητας και εντολές πλοήγησης ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού από το δρόμο.

BMW-i_Vision_Future_Interaction_Concept_2016_1600x1200_wallpaper_04

Στα πλαίσια του Vision Zero θα εκμηδενιστούν οι πιθανότητες ατυχημάτων και τραυματισμών, κάτι που θα δώσει μεγαλύτερη ελευθερία στους σχεδιαστές αυτοκινήτων που δε θα ανυσηχούν πια για την ασφάλεια των επιβατών αλλά θα επικεντρωθούν στο σχεδιασμό μιας ξεχωριστής εμπειρίας ταξιδιού.

BMW-i_Vision_Future_Interaction_Concept_2016_1600x1200_wallpaper_07

Το σασί LifeDrive είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα ενώ για την καμπίνα έχουν επιλεχθεί υψηλής ποιότητας πλαστικό, ανθρακονήματα και δέρμα.Facebook Comments