Menu

Η ABT μεταμορφώνει το Audi RS4 Avant

BMW M8 Competition vs M2 Competition (video)

Δοκιμή: Skoda Scala 1.6 TDI 116 PS

Δοκιμή: Mitsubishi Eclipse Cross 1.5 CVT

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Αφιέρωμα Formula Student: Η Ελλάδα είναι εδώ και επιμένει

23 Αυγ 2017

Αφιέρωμα Formula Student: Η Ελλάδα είναι εδώ και επιμένει

Αυτή την Ελλάδα θέλουμε

Γράφει ο Γιάννης Μπόκας

Νέοι με οράματα, φιλοδοξίες και όρεξη να δημιουργήσουν, μακριά από την πολιτική αθλιότητα της χώρας μας και χωρίς να τους επηρεάζει το οτιδήποτε συμβαίνει στην πολιτική αυτή κατάσταση, δημιουργούν αγωνιστικά μονοθέσια τύπου Formula, με σκοπό να τρέξουν σε διεθνείς διαγωνισμούς. Ο λόγος, για τις πολλές πλέον, ελληνικές ομάδες Formula Student, οι οποίες διαπρέπουν στους αγώνες του εξωτερικού και κάνουν την χώρα μας να ελπίζει δίνοντας μια ευχάριστη νότα, μέσα στην απαισιοδοξία που επικρατεί τα τελευταία χρόνια.

H Formula Student είναι ένας διεθνής φοιτητικός διαγωνισμός, όπου συμμετέχουν πάρα πολλά πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο, με σκοπό το σχεδιασμό και την κατασκευή ενός μονοθέσιου οχήματος τύπου Formula. Όπως είπαμε ο διαγωνισμός γίνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, σε γνωστές πίστες της Formula 1 και ένας γίνεται στην Αμερική. Κάθε αγώνας αποτελείται από τα στατικά και τα δυναμικά αγωνίσματα. Τα στατικά περιλαμβάνουν το Engineering Design, Cost Report και Presentation Business Plan, στα οποία οι φοιτητές καλούνται να κάνουν παρουσίαση του έργου τους και στο τέλος βαθμολογούνται γι’ αυτά που έχουν κάνει.

Εν συνεχεία, περνώντας στα δυναμικά αγωνίσματα αυτά περιλαμβάνουν αγωνίσματα όπως είναι το Skid Pad, Autocross, Endurance, Acceleration και Fuel Efficiency. Σε αυτά, το όχημα της ομάδας καλείται, φυσικά οδηγούμενο από τον οδηγό της ομάδας, να κατεβάσει όσο γίνεται τα χρονόμετρα, ούτως ώστε να μαζέψει όσο περισσότερους πόντους μπορεί.

Φέτος λοιπόν, πολλές ήταν οι ελληνικές ομάδες που συμμετείχαν σε διάφορους διαγωνισμούς στη Ευρώπη. Έχουμε και λέμε: Prom Racing (ΕΜΠ), ART (Aristotle Racing Team), UoP Racing Team (Πανεπιστήμιο Πάτρας), Teiwm Racing Team (ΤΕΙ Κοζάνης), Centaurus Racing Team (Πανεπιστήμιο Βόλου), Democritus Racing Team (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης).

Prom Racing (ΕΜΠ)

Ξεκινώντας με την Prom Racing του ΕΜΠ, η οποία ταξίδεψε στην Αυστρία και συγκεκριμένα στο Red Bull Ring, σε έναν από τους 3 πιο απαιτητικούς αγώνες και κατάφερε να αποσπάσει συνολικά την 18η θέση ανάμεσα σε 50 ομάδες, εκ των οποίων οι 31 ήταν βενζινοκίνητων οχημάτων κι οι υπόλοιπες 19 ηλεκτροκίνητων. Η Prom Racing είχε μία πολύ σταθερή και αξιόπιστη μπορούμε να πούμε εμφάνιση, τερματίζοντας στα περισσότερα αγωνίσματα εντός της 15άδας!

18699356_1566895316668449_5257438075074654428_o

Από τα πιο σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν στον αγώνα τους είναι ο τερματισμός τους στο αγώνισμα του Endurance, το οποίο είναι και το μεγάλο στοίχημα για την αξιοπιστία του οχήματος. Η Prom όμως έδειξε ότι η δουλειά όλου του έτους στην Αθήνα δεν πήγε χαμένη, αφού ήταν μέσα στις 17 από τις 50 ομάδες που τερμάτισαν στο αγώνισμα αυτό.

H Σελίδα της ομάδος στο Facebook: https://www.facebook.com/prom.racing/

ART (Aristotle Racing Team)

Συνεχίζοντας με την ART, τη δεύτερη παλαιότερη ομάδα της Ελλάδας, η οποία συμμετείχε με μεγάλες αξιώσεις στον αγώνα της Τσεχίας στην πίστα Autodrom Most και πήρε την 8η θέση στη γενική κατάταξη ανάμεσα σε 47 ομάδες.

17834361_1301470799890822_4179995448509401871_o

Η ομάδα τερμάτισε σε όλα τα αγωνίσματα εντός 15αδάς.

Μοναδική άτυχη στιγμή , το αγώνισμα του Endurance, στο οποίο η ομάδα δυσκολεύτηκε στο δεύτερο μισό του αγώνα ( στην αλλαγή των οδηγών για τα επόμενα 11 χιλιόμετρα) , καθώς μία άλλη ομάδα υπέστη ατύχημα, με αποτέλεσμα να χυθούν λάδια στην πίστα και δυσκόλεψαν το έργο του οδηγού για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Ωστόσο, η ομάδα έλαβε πάρα πολλά θετικά σχόλια από τους κριτές του διαγωνισμού για το μονοθέσιο της.

H Σελίδα της ομάδος στο Facebook: https://www.facebook.com/AristotleRacingTeam/?ref=br_rs

Centaurus Racing Team (Πανεπιστήμιο Βόλου)

Επίσης, στον αγώνα της Τσεχίας συμμετείχε και η ομάδα του Βόλου, Centaurus Racing Team, η οποία κατέκτησε την 13η θέση στη γενική κατάταξη, αποκομίζοντας θετικά σχόλια και εμπειρίες για την επόμενη σεζόν.

11225280_927561210644125_2798902911604492384_o

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα φέτος έτρεξε με το νέο της αεροδυναμικό πακέτο, το οποίο σχεδίασε και κατασκεύασε μόνη της. Ακόμη, αξιοθαύμαστο είναι το γεγονός ότι και αυτή η ομάδα τερμάτισε στον αγώνισμα Endurance και μάλιστα στην 12η θέση!

H Σελίδα της ομάδος στο Facebook: https://www.facebook.com/Centaurus.Team/

UoP Racing Team (Πανεπιστήμιο Πάτρας)

Ο λόγος για την UoP Racing του πανεπιστημίου της Πάτρας, που συμμετείχε πριν λίγες μέρες στον αγώνα της Αγγλίας στο Silverstone. Εκεί, παρ’ όλα τα προβλήματα που την ταλάνισαν, δεδομένου ότι δεν αγωνίστηκαν στα αγωνίσματα των Skid Pad, Acceleration και Autocross, εξαιτίας ενός ηλεκτρονικού προβλήματος, όταν αυτό επιδιορθώθηκε κατόπιν τεράστιας προσπάθειας των παιδιών, έτρεξε στο αγώνισμα του Endurance και τερμάτισε στην 11η θέση. Έδειξε επίσης ότι εάν δεν είχε αυτά τα προβλήματα θα είχε τερματίσει ίσως και στο βάθρο, αφού κέρδισε την 1η θέση στο αγώνισμα της αποδοτικότητας και την 10η συνολικά ανάμεσα σε 75 ομάδες και 1η στην κατηγορία των ηλεκτροκίνητων!

20449224_1508368099220522_9112340313463950892_o

Η επόμενη εμφάνιση της θα είναι στον αγώνα της Γερμανίας στο Hockenheim από τις 8-13 Αυγούστου. Εμείς τους ευχόμαστε καλή επιτυχία.

H Σελίδα της ομάδος στο Facebook: https://www.facebook.com/UoPRacingTeam/

Democritus Racing Team (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης)

Όσον αφορά την DRT από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, είναι μία νεοσύστατη ομάδα, η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά σε διαγωνισμό Formula Student και συγκεκριμένα στο Varano της Ιταλίας στην Class 3, όπου παρουσίασε τα σχέδια του μελλοντικού της οχήματος, την ανάλυση κόστους και το business plan.

20374656_1650131515056845_7002201929500111629_n

H συμμετοχή της στην κατηγορία αυτή επήλθε δεδομένου ότι το όχημα δεν είναι έτοιμο ακόμη. Παρ’ όλα αυτά είχε μία πολύ ικανοποιητική εμφάνιση, αφού τερμάτισαν στην 7η θέση της κατάταξης. Αποκόμισαν πολλές εμπειρίες και αντάλλαξαν πολλά και εποικοδομητικά σχόλια με άλλες ομάδες του εξωτερικού, αλλά και της Ελλάδας.

H Σελίδα της ομάδος στο Facebook: https://www.facebook.com/democritusracingteam/

Teiwm Racing Team (ΤΕΙ Κοζάνης)

Τέλος, η “νέα” στους αγώνες Formula Student ομάδα του TEI Δυτικής Μακεδονίας, Teiwm Racing Team, συμμετείχε για πρώτη φορά στον αγώνα της Ιταλίας φέτος το καλοκαίρι. Η ομάδα ενώ ξεκίνησε δυναμικά τη δημιουργία της το 2015 με τις μελέτες να έρχονται σε πέρας σύντομα, δεν της επετράπη η συμμετοχή σε κάποιον αγώνα, λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετώπισε, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να κατασκευάσει όχημα.

20229306_1932512863628888_3632738836735119009_n

Τον επόμενο χρόνο όμως κατάφερε και μάζεψε το απαραίτητο budget, οπότε και την είδαμε φέτος στην Ιταλία στην πρώτη της εμφάνιση, η οποία θεωρείται επιτυχημένη, αφού πέρασε όλους τους τεχνικούς ελέγχους και τερμάτισε σε όλα τα δυναμικά αγωνίσματα συλλέγοντας σημαντικές εμπειρίες για την επόμενη χρονιά.

H Σελίδα της ομάδος στο Facebook: https://www.facebook.com/TEIWMRacing/

Ωστόσο, κι άλλες είναι οι ομάδες που θέλουν να μπουν στο παιχνίδι όπως είναι η FP ONE – TEI WEST του ΤΕΙ Πάτρας, αλλά και η Poseidon Formula Racing του ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ, που ουσιαστικά είναι το δεύτερο τμήμα της Poseidon Team που συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία αποσπώντας το 1ο Design Award στον διαγωνισμό Shell Eco Marathon. Επίσης, η δεύτερη ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Aristotle University Racing Team Electric, συμμετέχει στον διαγωνισμό της Γερμανίας, στο Hockenheim και προς το παρόν τα πάει περίφημα.

Εμείς το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι πρέπει όλος ο κόσμος να αγκαλιάσει και να υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες των νέων παιδιών που σε πείσμα των καιρών, έχουν βαλθεί να μας κάνουν υπερήφανους και να κυνηγήσουν τα όνειρα τους.Facebook Comments