Αφιέρωμα στον Luigi Colani
Ο Luigi Colani ήταν ένας βιομηχανικός σχεδιαστής με σημαντική και πολυετή καριέρα. Τα σχέδιά του διακρίνονται από τις οργανικές φόρμες, την εκκεντρική εμφάνιση αλλά και την εκπληκτική αεροδυναμική απόδοση. Κάποιοι βρίσκουν τα οχήματα του Colani αποκρουστικά, δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε το ότι ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους καθώς και τις καινοτομίες τους που χάρισαν στο δημιουργό πολυάριθμα βραβεία.
Οι περισσότεροι από εσάς θα γνωρίζετε τον Colani για τα φουτουριστικά φορτηγά του με το ιδιαίτερο παρμπρίζ και τον αεροδυναμικό σχεδιασμό.
Ο Colani γεννήθηκε το 1928 στο Βερολίνο και σπούδασε γλυπτική στην ακαδημία του Künste στο Βερολίνο και αεροδυναμική στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του έχει ασχοληθεί με τα νέα υλικά και την αεροδυναμική ενώ έχει σχεδιάσει σχεδόν τα πάντα, από αεροσκάφη, φορτηγά, αυτοκίνητα, τρένα, μέχρι στυλό, καρέκλες, τραπέζια, τηλεοράσεις, φωτογραφικές μηχανές, μουσικά όργανα, γλυπτά και διάφορα άλλα έπιπλα, βιομηχανικά προϊόντα και ηλεκτρικές συσκευές. Διατηρούσε σχεδιαστικό studio στο Πεκίνο και ήταν ενεργός παρά το προχωρημένο της ηλικίας του.
Σε αυτό το “Επι Τροχών” αφιέρωμα, θα ασχοληθούμε περισσότερο με τις δημιουργίες του στο χώρο των οχημάτων, αφήνοντας περισσότερο τις εικόνες να μιλήσουν, ώστε να γνωρίσετε από πρώτο χέρι τις δημιουργίες του μεγάλου αυτού σχεδιαστή.
Η Colani Alfa είναι το πρώτο sportscar που έκανε το γύρο του Nürburgring σε χρόνο κάτω των 10 λεπτών το 1957.
Η BMW 700 του 1959 ήταν το πρώτο σπορ αυτοκίνητο με πλαστικό monocoque αμάξωμα.
Το Colani GT του 1960 ήταν το πρώτο kit car παραγωγής.
Το εικονιζόμενο Colani 2CV σημείωσε εν έτη 1981, την απίστευτα χαμηλή κατανάλωση των 1.7 λίτρων ανά 100km χάρη στο αεροδυναμικό αμάξωμα που πατούσε σε μέρη του Citroen 2CV.
To C-Form του 1968 που για πρώτη φορά έκανε χρήση αεροδυναμικού πατώματος, περίπου 10 χρόνια πριν η τεχνολογία κάνει την εμφάνισή της στους μηχανοκίνητους αγώνες ταχύτητας.
To Colani Frog, μια σχεδιαστική μελέτη του 1973 για τη φόρμα μιας μοτοσικλέτας που μοιάζει σύγχρονη ακόμη και σήμερα. Το 1986, μια από τις μηχανές του Colani έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στην Ιταλία.
Ένα από τα εξωφρενικά του σχέδια για επιβατικά αεροσκάφη με οργανικό σχήμα εμπνευσμένο από το σώμα του μεγαλόδοντα, ενός προϊστορικού πρόγονου του σημερινού καρχαρία. Το εικονιζόμενο πρωτότυπο σχεδιάστηκε το 1977.
Το τρένο του μέλλοντος που σχεδίασε για τη Γερμανία το 1977
H Ferrari Testa D’Oro Colani του 1989 που είχε στόχο να σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας. Βασιζόταν στην Testarossa όμως το ανασχεδιασμένο φουτουριστικό αμάξωμα έμοιαζε να έχει έρθει από το μέλλον. Ο V12 κινητήρας απέδιδε 739hp και το όχημα κατάφερε να σημειώσει ταχύτητα 350km/h.
Το πρώτο από τα διάσημα φορτηγά του, βασισμένο σε Mercedes του 1978, με την εκκεντρική σχεδίαση που του χάριζε πολύ βελτιωμένη αεροδυναμική απόδοση, με σημαντικά ωφέλη στην κατανάλωση. Δείτε πόσο εξωπραγματικό μοιάζει ανάμεσα στα οχήματα της εποχής του.
Μια άλλη πιο σύγχρονη εκδοχή του Spitzer/Colani φορτηγού που κυκλοφορεί κανονικά στους δρόμους εδώ και αρκετά χρόνια.
Ο σχεδιαστής αρέσκονταν στο να επεμβαίνει σε διάσημα σχέδια αυτοκινήτων δίνοντας τη δική του εκδοχή για το αμάξωμα. Δείτε πως άλλαξε την εμφάνιση του γνωστού Trabant από την Ανατολική Γερμανία στο μοντέλο που παρουσίασε το 2001.
Ούτε το Viper ξέφυγε από την πένα του διάσημου Γερμανού. Στα αριστερά βλέπετε την πρώτη γενιά του Dodge Viper και δεξιά δύο εκδοχές του Colani βασισμένες στο σπορ μοντέλο (1999).
Ένα bodykit που σχεδίασε για το Ford Ka και κυκλοφόρησε το 1998 σε περιορισμένο αριθμό.
Ένα αεροδυναμικό “σπίτι σε τροχούς” που παρουσιάστηκε το 2006, με εμφάνιση που παραπέμπει σε διαστημόπλοιο.
Άνθρωποι σαν τον Luigi Colani βοήθησαν και βοηθούν τον αδρανή αυτό κόσμο να ξεφύγει από τις νόρμες και τη συμβατικότητα, στοχεύοντας στη συνεχή πρόοδο μέσως της αμφισβήτησης και της συνεχούς εξέλιξης. Θα κλείσουμε το αφιέρωμα με μια δική του δήλωση που συνοψίζει καλύτερα την αντιμετώπισή του απέναντι στο σχεδιασμό:
“Η γή είναι στρογγυλή, όλα τα ουράνια σώματα είναι στρογγυλά και κινούνται σε κυκλικές ή ελλειπτικές τροχιές. Το ίδιο ισχύει και για το μικρόκοσμο. Ακόμη και εμείς νιώθουμε ερωτική έλξη για καμπυλωτές φόρμες στην πορεία για την αναπαραγωγή των ειδών. Γιατί λοιπόν θα πρέπει να ακολουθήσω τη λογική που τα θέλει όλα γωνιώδη; Θα συνεχίσω να κυνηγώ τη φιλοσοφία του Γαλιλέου – ο κόσμος μου είναι επίσης στρογγυλός.
Ο διάσημος σχεδιαστής έφυγε από τη ζωή στις 16 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 91 ετών.
Author Profile
Latest entries
Αφιερώματα2019.10.28Αφιέρωμα: Citroen SM
Αφιερώματα2019.10.26Αφιέρωμα: Jaguar XJ220
Αφιερώματα2019.09.17Αφιέρωμα στον Luigi Colani
Στον Κόσμο Μας2018.10.03Το Σχέδιο της Εβδομάδας
246-
Mazda Furai: ένα άγνωστο project
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Mazda Furai: ένα άγνωστο project
-
Αφιέρωμα: Alfa Romeo GTV 1994-2004
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αφιέρωμα: Alfa Romeo GTV 1994-2004
-
Αφιέρωμα: Citroen SM
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αφιέρωμα: Citroen SM
-
Αφιέρωμα: Jaguar XJ220
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αφιέρωμα: Jaguar XJ220
-
Αφιέρωμα: Ο θρύλος της σπουδαίας Lancia Fulvia
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αφιέρωμα: Ο θρύλος της σπουδαίας Lancia Fulvia
-
9 από τα σπουδαιότερα τιμόνια στην ιστορία της αυτοκίνησης
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 9 από τα σπουδαιότερα τιμόνια στην ιστορία της αυτοκίνησης
-
Χαζεύοντας μια σπάνια Alfa Romeo Tipo 33 Stradale
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Χαζεύοντας μια σπάνια Alfa Romeo Tipo 33 Stradale
-
Μην πυροβολείτε τη Supra, η εύκολη λύση δεν είναι πάντα λάθος
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αφιέρωμα στον Luigi Colani
-
Η Porsche 961 και το Άδοξο Τέλος της…
Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αφιέρωμα στον Luigi Colani
Πίσω στο όχι τόσο μακρινό 2008 η Mazda απολάμβανε ακόμη τις δάφνες των Wankel κινητήρων της κάνοντας όλο τον petrolhead κόσμο να παραμιλά. Μπορεί το θρυλικό RX-7 να είχε προ πολλού σταματήσει να παράγεται αλλά υπήρχε ο αντικαταστάτης του, το RX-8 που συνέχιζε την παράδοση.
Με την Alfa Romeo να βάζει στον πάγο τα σχέδια για τη νέα GTV ευκαιρία είναι να θυμηθούμε το τελευταίο μοντέλο της ιταλικής φίρμας που έφερε αυτό το όνομα.
Η Citroen SM ήταν ένα μοναδικό αυτοκίνητο που κατασκευαζόταν μεταξύ 1970-1975, και συνδύαζε ξεχωριστή αισθητική, προηγμένη τεχνολογία, επιδόσεις και πολυτέλεια.
Η XJ220 είναι το πρώτο υπεραυτοκίνητο της Jaguar που παρήχθη μεταξύ 1992 και 1994 και ξεχώρισε με τη διαχρονική της εμφάνιση και τις εξαιρετικές επιδόσεις - ας δούμε λοιπόν την ιστορία της αγριόγατας σε ένα ακόμη αφιέρωμα Επι Τροχών:
Ένα από τα σπουδαιότερα μοντέλα των Ιταλών και ίσως αυτό που εδραίωσε το όνομα Lancia ήταν η σπουδαία Fulvia. Σχεδιάστηκε εντός της εταιρίας από τον Antonio Fessia και παρουσιάστηκε στην έκθεση της Γενεύης το 1963 αφήνοντας άφωνους τους επισκέπτες
Είτε μικρά ή μεγάλα, τετραγωνισμένα, flat bottomed ή οβάλ, ανέκαθεν τα τιμόνια ενσωμάτωναν τη τελευταία λέξη της τεχνολογίας είτε απλά υπήρχαν εκεί στο ταμπλό κάνοντας μας τη ζωή ομορφότερη.
51 χρόνια πριν, στην έκθεση του Τορίνο η Alfa Romeo παρουσίασε ένα πραγματικά μοναδικό και σπουδαίο αυτοκίνητο, την Tipo 33 Stradale, κατασκευάζοντας μόλις 18 αντίτυπα. Σε μια εκδήλωση για ιστορικά αυτοκίνητα στα βόρεια της Ιταλίας εμφανίστηκε και το συγκεκριμένο μοντέλο του βίντεο. Μάλιστα, καθώς παρουσιάστηκαν και 5 διαφορετικές υποεκδόσεις ...
Μην πυροβολείτε τη Supra, η εύκολη λύση δεν είναι πάντα λάθος Facebook Comments Author Profile Θανάσης Τζιόβας Latest entries Νεώτερα2019.12.09Ημερολόγιο Pirelli 2020: Looking for Juliet Στον Κόσμο Μας2019.12.09Ένα Dodge Hellcat XR 888 hp επιταχύνει σαν τρελό (video) Στον Κόσμο Μας2019.12.08Onboard με τον Ken Block σε ειδική στις Άλπεις (video) ...
Η Porsche 961 και το Άδοξο Τέλος της… Facebook Comments Author Profile Γιώργος Ζιώγας Latest entries Αφιερώματα2019.12.09Mazda Furai: ένα άγνωστο project Νεώτερα2019.12.08Έρχεται το Yaris GR-4 (video) Νεώτερα2019.12.08Ένα αγροτικό Shelby F150 για λίγους Νεώτερα2019.12.05Πόσο κοστίζει άραγε το service μιας Bugatti Chiron;(video)