Menu

Δέκα ιδιαίτερα τιμόνια που αγαπήσαμε (νο2)

Άσε το SUV και πιάσε το…κάμπριο

Ένα “σαν καινούργιο “Bulli πωλείται για 69.000 ευρώ

Δες πως κατασκευάζεται η Ducati των 100.000 ευρώ (video)

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

5 tips για ασφαλή οδήγηση το χειμώνα

29 Δεκ 2016

5 tips για ασφαλή οδήγηση το χειμώνα

το κρύο και η κακοκαιρία απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή από τους οδηγούς

Αν θέλουμε να απολαμβάνουμε ασφαλή και ευχάριστα ταξίδια κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πρέπει να προσέχουμε διπλά, ιδιαίτερα όταν επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.

Ας δούμε λοιπόν πέντε χρήσιμες συμβουλές χωρίς να ξεχνάμε τα βασικά και αυτονόητα που φυσικά είναι οι ζώνες ασφαλείας για όλους τους επιβάτες, ο σεβασμός των ορίων ταχύτητας και ο ξεκούραστος και νηφάλιος οδηγός με την προσοχή του πάντα στραμμένη στο δρόμο.

1 – Πριν ξεκινήσουμε το ταξίδι μας ενημερωνόμαστε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου

2qw7edv

Σε περίπτωση κακοκαιρίας η Τροχαία εκδίδει ανακοινώσεις για το ποιοί δρόμοι ενδέχεται να κλείσουν ενώ όταν η Εθνική Μετεωρογική Υπηρεσία προειδοποιεί για έκτακτα καιρικά φαινόμενα, καλό είναι να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις.

Όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, αποφεύγουμε να ταξιδέψουμε νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ καθώς είναι πολύ πιθανό στους δρόμους να υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση πάγου.

2 – Ελέγχουμε την πίεση των ελαστικών και έχουμε μαζί μας αντιολισθητικές αλυσίδες

Ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τη σωστή πίεση και ελέγχουμε πιο συχνά τα ελαστικά μας, αφού ο αέρας στο εσωτερικό τους συστέλλεται όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες.

Close up of a cars tires on a snowy road - blue tone

Στις περιοχές της χώρας που το χιόνι δεν είναι συχνό φαινόμενο, τα περισσότερα οχήματα δεν διαθέτουν ελαστικά παντός καιρού ή χιονιού που είναι και τα πλέον κατάλληλα για το βαρύ χειμώνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι οδηγοί θα πρέπει να δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη προσοχή ανεξαρτήτως τύπου οχήματος και “οδηγικής εμπειρίας”.

p1030396

Απαραίτητο κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι να έχουμε μαζί μας αντιολισθητικές αλυσίδες, ιδιαίτερα αν σκοπεύουμε να κινηθούμε σε ορεινές περιοχές. Επιλέγουμε το κατάλληλο μέγεθος που ταιριάζει με τις διαστάσεις των ελαστικών μας και τις τοποθετούμε στους κινητήριους τροχούς μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό.

Για να εφαρμόσουμε σωστά τις αλυσίδες στους τροχούς, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες και έχουμε μαζί μας φακό και γάντια. Όταν κινούμαστε με αυτές, η ταχύτητα μας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20-30km/h ενώ πρέπει να τις αφαιρούμε όταν το οδόστρωμα είναι καθαρό για να μην τραυματίσουμε τα ελαστικά.

3 – Ταξιδεύουμε με γεμάτο ντεπόζιτο, υγιή μπαταρία και υαλοκαθαριστήρες σε καλή κατάσταση

Κανείς δε θέλει να μείνει από βενζίνη ή από μπαταρία όταν έξω κάνει τόσο κρύο, για αυτό θα πρέπει να έχουμε γεμάτο ντεπόζιτο αφού το ταξίδι μας μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από όσο υπολογίζουμε λόγω πιθανής κακοκαιρίας ή αυξημένης κίνησης. Σημαντικό είναι επίσης να έχουμε τοποθετήσει αντιπηκτικό υγρό στο ψυγείο του κινητήρα και στο υγρό των τζαμιών

bundled-up-driver

Οι υαλοκαθαριστήρες θα πρέπει να βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση για να καθαρίζουν σωστά το παρμπρίζ σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης, προσφέροντας σωστή ορατότητα καθ’όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Φυσικά είναι απαραίτητο να καθαρίσουμε καλά το αυτοκίνητο από το χιόνι ή τον πάγο πριν ξεκινήσουμε.

winter-driving-headlights-ap51184144092

Όταν η ορατότητα δεν είναι άριστη, καλό είναι να κρατάμε ανοικτά τα φώτα, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να διευκολύνουμε τον εντοπισμό μας από τους υπόλοιπους οδηγούς.

Σε περίπτωση που τα καιρικά φαινόμενα είναι πολύ έντονα, ακινητοποιούμε με ασφάλεια το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου για όσο χρειαστεί.

4 – Οδηγούμε με χαμηλότερη ταχύτητα και διατηρούμε διπλάσια απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα

winter-driving

Όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό λόγω βροχής, πάγου, λάσπης ή χιονιού, η απόσταση φρεναρίσματος είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο έχουμε συνηθίσει. Για αυτό το λόγο πρέπει πάντα να αφήνουμε μεγαλύτερη απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα, να διατηρούμε χαμηλές ταχύτητες ακόμα και όταν ταξιδεύουμε στον αυτοκινητόδρομο, και να αποφεύγουμε τις προσπεράσεις.

5 – Αποφεύγουμε τις απότομες κινήσεις σε γκάζι/φρένο και τιμόνι

Ίσως η σημαντικότερη συμβουλή για όταν οδηγούμε σε πάγο, χιόνι ή έντονη βροχόπτωση – για να διατηρήσουμε τον έλεγχο του οχήματος μας, δεν πατάμε απότομα το γκάζι και το φρένο και αποφεύγουμε τις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης. Σε περίπτωση που το όχημα ολισθαίνει, δεν πατάμε απότομα το φρένο, αλλά προσπαθούμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο με σταθερή επιβράδυνση προς την κατεύθυνση της ολίσθησης και ήρεμες κινήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες και πιο αναλυτικές συμβουλές για οδήγηση σε κακοκαιρία, θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της ελληνικής αστυνομίας: www.astynomia.gr

2014_range_rover_sport_17_1920x1080Facebook Comments