Menu

Η ABT μεταμορφώνει το Audi RS4 Avant

BMW M8 Competition vs M2 Competition (video)

Δοκιμή: Skoda Scala 1.6 TDI 116 PS

Δοκιμή: Mitsubishi Eclipse Cross 1.5 CVT

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

34ο Σπάρταθλον

01 Οκτ 2016

34ο Σπάρταθλον

νικητής του αγώνα ο Πολωνός Andrej Radzikowski

34%ce%bf-spartathlon-1

Η εκκίνηση του 34ου Σπάρταθλον έγινε την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στις 7.00 π.μ. κάτω από την Ακρόπολη όπου περίπου 370 αθλητές ξεκίνησαν τον αγώνα 246 χιλιομέτρων με στόχο να φτάσουν στο άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα στην πόλη της Σπάρτης

34%ce%bf-spartathlon-2

Οι αθλητές, αφού διέσχισαν την Ιερά Οδό εισήλθαν στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου με κατεύθυνση τα διυλιστήρια του Ασπρόπυργου και με σύμμαχό τους τον καλό καιρό

34%ce%bf-spartathlon-3

Το ομαδικό πνεύμα και η καλή διάθεση είναι διαχρονικά δύο κύρια συστατικά του Σπάρταθλον

34%ce%bf-spartathlon-4

Η κίνηση που επικρατούσε στους δρόμους μέχρι και την κακιά σκάλα δεν έδειξε να πτοεί τους αθλητές που έτρεχαν με πολύ γρήγορο ρυθμό. Σημαντική και η συμβολή της Τροχαίας στην ασφάλεια των αθλητών κατά τη διάρκεια του αγώνα.

34%ce%bf-spartathlon-5

Μπορεί η ζέστη και ο μεσημεριανός ήλιος να κούρασαν τους αθλητές, όμως όλοι τους είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν όμορφα τοπία κατα μήκος της διαδρομής των 246 χιλιομέτρων. Από το 11ο σημείο ελέγχου στην πρωτοπορεία του αγώνα πέρασε ο Τσέχος Brunner Radek (no. 186) που έδειχνε να έχει μεγάλα αποθέματα δύναμης.

34%ce%bf-spartathlon-6

Αρκετοί μαθητές κατα μήκος της διαδρομής εμψύγχωναν τους αθλητές

34%ce%bf-spartathlon-7

Η Αμερικανίδα Katalin Nagy (no. 356) ξεχώρισε για μια ακόμη χρονιά με την απόδοσή της μιας και από αρκετά νωρίς βρισκόταν εντός της πρώτης πεντάδας των αθλητών. Εδώ τη βλέπουμε λίγο πριν τον Ισθμό της Κορίνθου.

34%ce%bf-spartathlon-9

Ο Ivan Cudin από την Ιταλία, νικητής του αγώνα το 2014 φτάνει με τη σειρά του στον Ισθμό της Κορίνθου.

34%ce%bf-spartathlon-10

Καθώς πλησίαζε η νύχτα, η θερμοκρασία έπεφτε ανακουφίζοντας τους αθλητές που είχαν ήδη διανύσει περισσότερα από 120 χιλιόμετρα

spartathlon-2016-press-release-9-finish-andrej-radzikowski-2

Ο Πολωνός Andrej Radzikowsky (no. 226) είναι ο μεγάλος νικητής του 34ου Σπάρταθλον αφού έφτασε πρώτος στο άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα στις 6.02 π.μ., με χρόνο 23 ώρες και 2 λεπτά μετά από ένα συναρπαστικό αγώνα.

34%ce%bf-spartathlon-12

 Ο 35άχρονος Radzikowski που ήταν 3ος το 2014, τερμάτισε υπό τα χειροκροτήματα των κατοίκων της Σπάρτης, σημειώνοντας την καλύτερή του επίδοση στον τρίτο συνεχόμενο τερματισμό του στη διοργάνωση

34%ce%bf-spartathlon-12s

Περίπου μισή ώρα μετά, τερμάτισε στη δεύτερη θέση ο Ιταλός Marco Bonfiglio (no. 367) με χρόνο 23 ώρες 36 λεπτά. Να σημειώσουμε ότι στον αγώνα του 2015, ο Bonfiglio είχε τερματίσει χέρι-χέρι με τον Radzikowsky στις θέσεις 17 και 18.

34%ce%bf-spartathlon-12sss

Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Τσέχος Brunner Radek (no. 186) ο οποίος ηγούνταν της κούρσας για το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα και πιο συγκεκριμένα από το 11ο μέχρι και το 46ο σημείο ελέγχου. Στη βάση του Παρθένιου Όρους στο 47ο σημείο ελέγχου, τον προσπέρασε ο Radzikowsky με ένα εκπληκτικό τέμπο, το οποίο και κράτησε μέχρι την κορυφή του βουνού, όπου πήρε τις απαραίτητες ανάσες, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα καθόδου.

Στην τέταρτη θέση της γενικής κατάταξης και πρώτη ανάμεσα στις γυναίκες αθλήτριες, ακολούθησε η Αμερικανίδα Katalin Nagy (no. 356) ισσοφαρίζοντας την περσινή της τέταρτη θέση που συνοδεύτηκε και από ρεκόρ όλων των εποχών στην κατηγορία της. Αρκετά πίσω της τερμάτισε ο πέμπτος Fukuda Yutaka (no. 66) από την Ιαπωνία.

spartathlon-2016-press-release-10-nikos-sideridis-no-57-11

Ο Σιδερίδης Νικόλαος ήταν ο πρώτος Έλληνας που τερμάτισε στο 34ο Σπάρταθλον με χρόνο 26 ώρες και 10 λεπτά, στην 6η θέση της γενικής κατάταξης. Ο αθλητής από την Καβάλα τερμάτισε μαζί με μια ομάδα υποστηρικτών και φίλων του.

Στην έβδομη θέση τερμάτισε ο επίσης Πολωνός Sagan Lukasz (no. 365), στην όγδοη θέση ο Ιρλανδός Keith Eoin (no. 320) και στην ένατη ο Πορτογάλος Joao Oliveira (no. 228), νικητής του 2013.

34%ce%bf-spartathlon-14s

Ο Πορτογάλος Joao Oliveira (no. 228) κατά τη διάρκεια του τερματισμού του καταχειροκροτήθηκε και απαθανατίσθηκε από τα παιδιά της Λέσχης Φωτογραφίας Σπάρτης, φορώντας τον κόκκινο μπερέ του Πορτογαλικού Στρατού, λίγο πριν πέσει στην αγκαλιά της γυναίκας του.

34%ce%bf-spartathlon-16

Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσε ο Έλληνας Γιάννης Κουρκουρίκης (no. 43) που εμφανώς συγκινημένος έδωσε το δικό του μήνυμα στον κόσμο αφού πρώτα χόρεψε το παραδοσιακό συρτάκι με τη συντροφιά της γυναίκας του υπό τις έντονες επευφημίες των κατοίκων της Σπάρτης.

Την τριάδα των πρώτων γυναικών συμπλήρωσε η Αμερικανίδα Smith Pam (no. 256) που τερμάτισε στη 13η γενικής, και η Maraz Zsuzsanna (no. 335) από την Ουγγαρία στην 20η θέση γενικής.

Τρίτος Έλληνας ο Γιώργος Τάσιος (no. 52) στην 17η θέση της γενικής κατάταξης

34%ce%bf-spartathlon-19

Ο κόσμος αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας και παρέμεινε κάτω από τον καυτό ήλιο περιμένοντας και τον τελευταίο αθλητή να τερματίσει εντός του χρονικού ορίου του αγώνα!

34%ce%bf-spartathlon-20

Στις 19.00 μ.μ. έληξε το χρονικό όριο των 36 ωρών για την ολοκλήρωση του αγώνα με συνολικά 230 αθλητές να τερματίζουν εγκαίρως τη διαδρομή των 246 χιλιομέτρων στα βήματα του αρχαίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη.

Τέλος, θα αποτελούσε μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθούμε στην αστείρευτη προσφορά των συνοδών, όπου σε όλη την διάρκεια της νύχτας, δεν έπαψαν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των αθλητών οι ανάγκες των οποίων αυξάνονταν, καθώς λιγόστευαν τα χιλιόμετρα που απέμεναν για τον τερματισμό τους.

Το βράδυ του Σαββάτου ακολούθησε εκδήλωση του Δήμου Σπάρτης όπου τιμήθηκαν οι τερματίσαντες αθλητές ενώ τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η απονομή των βραβείων στους 3 πρώτους αθλητές και τις 3 πρώτες αθλήτριες, στην Αθήνα.

για το γραφείο τύπου του 34ου Σπαρταθλον,

Παντελής Τζερτζεβέλης – Θάνος ΠαππάςFacebook Comments