“2020: Η Οδύσσεια του Οχήματος” (Poll)

“2020: Η Οδύσσεια του Οχήματος”

 Αυτόνομη οδήγηση προ των πυλών και αυτόνομα ηθικά* διλήμματα
στον ορίζοντα

 

Τα Φανάρια του Χάρη

 

Η αυτόνομη οδήγηση είναι πλέον πραγματικότητα. Κολοσσοί του χώρου ασχολούνται, προκειμένου στο άμεσο μέλλον, και συγκεκριμένα γύρω στο 2020, να αρχίσουν να κυκλοφορούν μαζικά τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό. Ξεκινώντας με ετήσιες πωλήσεις 200.000 και κυνηγώντας πωλήσεις άνω των 20 εκατομμυρίων σε ορίζοντα δεκαετίας Αναμένεται, μάλιστα έκρηξη πωλήσεων μεταξύ του 2025-2035.

Στα υπέρ της αυτόνομης οδήγησης είναι εκπληκτική ταχύτητα αντίδρασης, η μηδενική απόσπαση προσοχής. Και όλα τα ηλεκτρονικά καλούδια, προχωρημένης τεχνολογίας, που θα κάνουν τη μεταφορά μας πολύ ασφαλέστερη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η κύρια αίτια των τροχαίων ατυχημάτων είναι ο ανθρώπινος παράγων. Με την αυτονομία των οχημάτων περιορίζουμε τον άνθρωπο σε απλό επιβάτη, περιορίζοντας βέβαια και τα “ανθρώπινα” λάθη του, που ευθύνονται για τη συντριπτική πλειοψηφία των ατυχημάτων.

Τι γίνεται όμως όταν το αυτοκίνητο καλείται να λάβει υπόψη του και ηθικά(ή ανήθικα) κριτήρια προκειμένου να αποφύγει ένα ατύχημα..? Μεγάλα ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα με αντικείμενο την τεχνητή νοημοσύνη ασχολούνται με το θέμα , αλλά μάλλον απέχουν πολύ από το να βρουν το αλγόριθμο της… ηθικής(σωστή εποχή άλλωστε να προσδιορίσουμε τον όρο!).

Βέβαια όλη αυτή η συζήτηση γίνεται μόνον για περίπτωση πολυσύνθετου και ακραίου κινδύνου. Σπανιότατο μεν, πιθανόν δε. Γιατί κατά τα άλλα η μετακίνηση είναι όπως ακριβώς όπως τη θέλουμε. Ασφαλή! Μπορούμε να κοιμηθούμε ή να δουλέψουμε , μπορούμε ακόμη να διασκεδάσουμε με το infotainment η να απολαύσουμε το τοπίο. Και βέβαια μπορούμε να το ρίξουμε έξω αφού… δεν έχει αλκοτέστ!

Όσο για την οδηγική απόλαυση, τον ανθρώπινο παράγοντα και το ένστικτο στην οδήγηση , αυτά θα αποτελούν παρελθόν.

Και ενώ λοιπόν το αυτόνομο όχημα κινείται ωραία και καλά σε δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας, στρίβει αριστερά όμως μια παρέα διασχίζει αναπάντεχα το μικρό δρόμο. Αντιδρά λοιπόν το αυτόνομο όχημα και λαμβάνει εντολή ακινητοποίηση. Έλα όμως που έρχεται φορτηγό από τον κεντρικό δρόμο με αρκετή ταχύτητα προς τα πάνω του. Τι θα κάνει ? Θα κοκαλώσει, με συνέπεια μία σφοδρή σύγκρουση  και θα θυσιαστείτε σαν η μικρότερη δυνατή απώλεια?  Ή θα πέσει πάνω στην παρέα των πεζών και… ότι γράψει η μοίρα (για τους πεζούς), που περνούσαν παράνομα στο δρόμο? Μία δύσκολη “ηθική” απόφαση που καλείται να πάρει ένα μηχάνημα. Και με ποια κριτήρια? Αριθμητικά? Ηλικιακά? Νομότυπα? Φιλάνθρωπα? Βάσει του κώδικα οδικής κυκλοφορίας? Ή  μπορεί ακόμη να έχει  αναπτύξει τα δικά του κριτιρια, και να ΄χουμε το νέο έργο με τίτλο: “2020: Η Οδύσσεια του Οχήματος”.

 

* Ηθική: το σύνολο των θεσμοθετημένων κανόνων μιας κοινωνίας που
καθορίζουν τη συμπεριφορά των ατόμων με βάση το κοινωνικά αποδεκτό, το
καλό και το κακό.

 

Του Χάρη Θεοφράστου

 

 

POLL

Ψηφίστε με ειλικρίνεια, για να δούμε ποιο φανάρι θα ανάψουμε στα αυτόνομα.

[poll id=”3″]

Contact Us