Menu

Δέκα ιδιαίτερα τιμόνια που αγαπήσαμε (νο2)

Άσε το SUV και πιάσε το…κάμπριο

Ένα “σαν καινούργιο “Bulli πωλείται για 69.000 ευρώ

Δες πως κατασκευάζεται η Ducati των 100.000 ευρώ (video)

previous arrow
next arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

1ος ποδηλατικό αγώνας υπεραποστάσεως, Δρόμος της Δάφνης

08 Ιούλ 2017

1ος ποδηλατικός αγώνας υπεραποστάσεως, Δρόμος της Δάφνης

230 χιλιόμετρα ιστορίας

Η «Cycling Hellas» με τον Ποδηλατικό Αθλητικό Σύλλογο ΠΗΝΕΙΟ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Δήμο Τεμπών, το Δήμο Δελφών, το Δήμο Λαμιέων, συνδιοργανώνουν το Σάββατο 15 Ιουλίου την ποδηλατική εκδήλωση με την επωνυμία «1ος Δρόμος της Δάφνης», υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Στόχος είναι η ανάπτυξη του αθλητικού, ψυχαγωγικού, πολιτιστικού τουρισμού στη χώρα μας. Παράλληλοι στόχοι είναι η ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού και η ανάπτυξη της ποδηλασίας αφενός και αφετέρου η τουριστική ανάπτυξη των περιοχών που εμπλέκονται και η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.

thumbnail_foto tour Daphne

Η ποδηλατική εκδήλωση με ποδήλατα δρόμου, απευθύνεται στους λάτρεις των μεγάλων αποστάσεων και της ιστορίας της χώρας μας, οι οποίοι θα καλύψουν 230 χιλιομέτρα. Θα ξεκινήσει από την Κοιλάδα των Τεμπών Λάρισας και θα τερματίσει στο Μαντείο των Δελφών, κουβαλώντας ένα μύθο και μια ιστορία.

Η ιστορία:

Σύμφωνα με το μύθο, ο Θεός Απόλλωνας ήταν ερωτευμένος με την κόρη του Πηνειού, Δάφνη. Την ερωτεύτηκε σφοδρά και άρχισε να την κυνηγάει ασταμάτητα. Ύστερα από ξέφρενο κυνηγητό και περιπέτειες, τη στιγμή που η κόρη εξαντλημένη θα έπεφτε στις αγκάλες του θεού, με κραυγή απελπισίας ζήτησε από τον πατέρα της, τον ποταμό Πηνειό, να τη βοηθήσει. Ο πατέρας της, την μεταμόρφωσε σε φυτό, τη δάφνη, που βρίσκεται σε αφθονία στην κοιλάδα, όταν ο Απόλλων προσπάθησε να την αγκαλιάσει.

Έτσι βρέθηκε καταπράσινη και λαμπερή στις όχθες του ποταμού με τα πόδια ριζωμένα βαθιά στη μητέρα της, τη μάνα Γη. Πικραμένος τότε ο Απόλλων, έκοψε ένα κλαδί, έπλεξε στεφάνι και στεφανώθηκε για να απαλύνει την θλίψη του για τον χαμό της αγαπημένης του.

Ορκίστηκε ότι η δάφνη θα ήταν πλέον το ιερό του δέντρο και ότι θα φορούσε ένα δάφνινο στεφάνι παντοτινά. Από τότε η δάφνη είναι το ιερό φυτό του θεού Απόλλωνα, με το οποίο στεφανωμένοι οι προσκυνητές, ύστερα από καθαρμούς και ιεροτελεστίες, ξεκινούσαν σε πομπή από το ιερό του Aπόλλωνα των Tεμπών για τους Δελφούς, όπως έκανε ο ίδιος ο θεός, μετέφερε δηλαδή τις δάφνες στους Δελφούς από την κοιλάδα των Τεμπών. Στις ιεροτελεστίες που γίνονταν στους Δελφούς, προς τιμή του θεού Απόλλωνα, η χρήση της δάφνης γίνονταν προς τιμή και μνήμη της ομώνυμης μυθικής νύμφης Δάφνης, την οποία είχε ερωτευτεί ο θεός.

Ο μύθος εξηγεί και δικαιολογεί τη σχέση του φυτού δάφνη με τους χρησμούς του Μαντείου των ∆ελφών. Σύμφωνα με την παράδοση, το μαντείο του Απόλλωνα άκουγε το θρόισμα των φύλων της δάφνης, η ίδια η Πυθία, η ιέρεια των Δελφών, μασούσε φύλλα δάφνης ή ανάπνεε τον καπνό από καιόμενη δάφνη για να πέσει σε έκσταση και να δώσει τους χρησμούς της, ενώ ο ναός σκουπίζονταν με δεμάτια δάφνης.

Τα Πύθια, ήταν εορταστικά αγωνίσματα της αρχαίας Ελλάδας που γίνονταν στους Δελφούς προς τιμή του θεού Απόλλωνα. Είχαν πανελλήνια εμβέλεια και αποτελούσαν την πιο σημαντική εκδήλωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Περιελάμβαναν μουσικούς και αθλητικούς αγώνες. Οι νικητές των αγώνων στα Πύθια στεφανώνονταν με φύλλα δάφνης.

Στα ίδια χνάρια του θεού Απόλλωνα θα ξεκινούν οι ποδηλάτες από την πηγή της Δάφνης και όπως τους παλιούς προσκυνητές θα κατευθύνονται προς τους Δελφούς κουβαλώντας δάφνες από την κοιλάδα των Τεμπών που θα τις καταθέτουν στο Μαντείο. Εκεί οι ποδηλάτες θα έχουν την ευκαιρία να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχεία της περιοχής, την επόμενη μέρα να ξεναγηθούν στο Μαντείο των Δελφών και αργότερα όλοι μαζί να παρακολουθήσουν τη διεξαγωγή Λαϊκού αγώνα τρεξίματος (ως μικρή αναβίωση των Πύθιων) που θα συνδιοργανώσουμε σε συνεργασία με το Δήμο Δελφών και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας! Οι νικητές του αγώνα θα στεφανωθούν με τις δάφνες που θα έχουν μεταφέρει οι ποδηλάτες!

Με τη συμμετοχή σας συμβάλλετε στην αναβίωση της ιστορίας….!!!

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:

Ημερομηνία: Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Αφετηρία: Κοιλάδα Τεμπών, στο πάρκιγκ της Αγίας Παρασκευής Λάρισας

Ώρα εκκίνησης: 7.30 πμ.

Τερματισμός: Μαντείο των Δελφών. Κατάθεση δάφνινων κλάδων.

Διαδρομή: 230 χιλιόμετρα. Αγία Παρασκευή Τεμπών, Ευαγγελισμός, Μακρυχώρι, Λάρισα, Φάρσαλα, Δομοκός, Λαμία, Γραβιά, Άμφισσα, μαντείο Δελφών.

Παντελής Τζερτζεβέλης
thumbnail_1ST TOUR OF DAPHNE-POSTER-EN

 Facebook Comments