Κι’ όμως είμαστε οικολόγοι

Κι’ όμως είμαστε οικολόγοι

Ως Έλληνες δε γίνεται να κάνουμε λάθη

Δεν ανέχομαι να ακούω δεξιά και αριστερά ότι σαν λαός είμαστε απολίτιστοι στο δρόμο. Δε σταματάμε λένε σε διαβάσεις και φανάρια, παρκάρουμε παράνομα και άλλα τέτοια.

Έτσι, για να μπει ένα μεγάλο τέλος σε αυτό το παραμύθι πραγματοποιήσαμε μία σημαντική έρευνα. Μέσω αυτής αποδεικνύουμε ότι η συμπεριφορά μας είναι άκρως οικολογική και δεν είναι προϊόν αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Διαβάσεις

Πόσα χρήματα έχουν σπαταληθεί από τις αυτοκινητοβιομηχανίες για να εξελιχθούν τα συστήματα Start-Stop; Εκατομμύρια! Κακώς δεν ήρθαν λοιπόν μία βόλτα από τη χώρα μας να δουν πως γίνεται πραγματική οικονομία καυσίμων.

Ως γνωστόν, το σύστημα αυτό σβήνει τον κινητήρα όταν το αυτοκίνητο σταματάει για να μη καταναλώνει καύσιμο. Και που σταματάει το αυτοκίνητο; Μα φυσικά σε φανάρια, διαβάσεις άντε και στα στενά να περάσει κανένας πεζός.

Αν δε σταματάμε όμως για να περνάνε οι πεζοί; Μειώνονται τα εκπεμπόμενα καυσαέρια καθώς δεν έχουμε το σταμάτα ξεκίνα; Βάλε 10-15 διαβάσεις στην διαδρομή σου και θα δεις ότι η απάντηση είναι ναι. Άρα αυτό είναι μία οικολογική κίνηση εκ μέρους μας. Βοηθάμε έτσι στη μείωση των εκπομπών καυσαερίων και το περιβάλλον. Άλλωστε γιατί να σταματάμε αφού όταν οδηγάμε δεν είμαστε εμείς οι πεζοί…… Θέμα ένα λύθηκε πάμε στο δεύτερο.

Φανάρια

Άλλο ένα μέρος που άδικα καταναλώνεται καύσιμο και μολύνουμε το περιβάλλον. Δε χρειάζεται να σταματάμε σε όλα τα φανάρια όταν κρίνουμε εμείς ότι δεν περνάει κανένα άλλο αυτοκίνητο ή προλαβαίνουμε να περάσουμε.

Μειώνουμε έτσι πάλι τα καυσαέρια που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και βοηθάμε στη μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη μας. Παράλληλα που και που θα έχουμε και καμία απώλεια για να κάνουμε κάτι και με αυτόν τον υπερπληθυσμό που μαστίζει τη γη ρε αδελφέ. Δε θα έχουμε να φάμε σε λίγο.

Διπλοπαρκάρισμα

Μία ακόμα οικολογική κίνηση που μας χαρακτηρίζει σα λαό και δείχνει το επίπεδό μας είναι το διπλοπαρκάρισμα. Μία σπουδαία κίνηση με πολλές δόσεις αυτοθυσίας από ένα λαό που ξέρει από αυτά. Ρισκάρουμε να φάμε κλήση από την αστυνομία για το καλό του περιβάλλοντος. Δεν κάνουμε δύο -τρεις -τέσσερις ή και περισσότερους κύκλους για να βρούμε πάρκινγκ αλλά το αφήνουμε απ’ έξω από εκεί που θέλουμε να πάμε.

Μειώνονται έτσι οι εκπομπές των CO2 κατακόρυφα και μπορούμε να κάτσουμε άνετοι να πιούμε τον καφέ μας θαυμάζοντας τους κόπους του έργου μας. Τώρα, αν φρακάρουν οι δρόμοι και δυσκολεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων, ας πάρουν επιτέλους “αυτοί” τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να μην έχουμε τέτοια προβλήματα. Όλα εγώ θα τα λέω.

Το πέταγμα σκουπιδιών από το παράθυρο

Χρήματα πεταμένα εδώ και εκεί για την έρευνα και ανάπτυξη νέων υλικών που θα μειώσουν το βάρος των οχημάτων. Κάρμπον, μαγνήσιο, αλουμίνιο και πολλά ακόμα για να γλυτώσουμε 10-20 ή 100 κιλά. Βάρος λοιπόν είναι και τα σκουπίδια.

Αν μέσα στο αμάξι μας κρατήσουμε το πλαστικό του καφέ, την χάρτινη συσκευασία της τυρόπιτας, το μεταλλικό τενεκεδάκι του αναψυκτικού και τα αποτσίγαρα μας είναι έξτρα βάρος. Πρόσθεσε τη βόλτα που τα κάνουμε για καμιά 100 με 200 χλμ μέχρι να βρούμε ή να σταματήσουμε να τα πετάξουμε. Μεγαλύτερο φορτίο στο αυτοκίνητο περισσότερες εκπομπές καυσαερίων. Αν όμως χωρίς χρονοτριβή τα πετάξουμε από το παράθυρο; Γλιτώνουμε χρήμα, μειώνουμε τα καυσαέρια και βοηθάμε το περιβάλλον. Απλές καθημερινές οικολογικές κινήσεις του Έλληνα οδηγού. Όσο για τα πολλά σκουπίδια στους δρόμους και στη φύση; Κάτι πρέπει να αφήσουμε και εμείς στους απογόνους μας, μην είμαστε αχάριστοι, τόσα μας έδωσαν οι πρόγονοι.

Κλείσιμο ράμπας και παρκάρισμα στα πεζοδρόμια

Εκεί “εκτελείται”, όχι η ανθρωπιά μας, αλλά το μεγαλύτερο κοινωνικό μας έργο. Με τα εμπόδια και τις δυσκολίες που βάζουμε στους συμπολίτες μας τους μαθαίνουμε να παλεύουν και να μη τα παρατάνε. Να ψάχνουν νέους δρόμους και τρόπους διαφυγής και γενικά δίνουμε ενδιαφέρον στη ζωή τους. Συν ότι, στερώντας τους την ελευθερία κίνησης, τους προστατεύουμε από άλλα ατυχήματα.

Γονείς με τα μωρά στα καρότσια δεν μπορούν να περάσουν με αποτέλεσμα να βγαίνουν στο δρόμο. Βλέποντας τις δυσκολίες στην απλή καθημερινή μετακίνηση, οι μη έχοντες τέκνα αποφεύγουν να κάνουν παιδιά. Υπερπληθυσμός τέλος.

Συμπέρασμα έρευνας

Η έρευνα αυτή μας δικαιώνει σαν λαό. Ναι, γιατί λοιπόν να κατηγορήσουμε τους εαυτούς μας. Γαλουχημένοι με μία νοοτροπία εγωκεντρική. Είναι ευκολότερο να εφευρίσκουμε δικαιολογίες και να κατηγορούμε τους άλλους αντί να βρίσκουμε λύσεις. Είμαστε οικολόγοι λοιπόν. Γι’ αυτό κακώς χαρακτηρίζουμε οικολόγους οδηγούς που πετυχαίνουμε στους δρόμους με μία άλλη λέξη, που αρχίζει από Μ.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων το παραπάνω άρθρο είναι χιουμοριστικό. Αν μπορείς βέβαια να κάνεις χιούμορ με αυτά. Ανεξήγητα αστείο όμως είναι που τόσο χρόνια δεν έχουμε κάνει σαν λαός καμία προσπάθεια να βελτιωθούμε… τα συμπεράσματα δικά σας…

Γράφει ο Θανάσης Τζιόβας

Contact Us