Σαν σήμερα στην αυτοκίνηση 14 Ιουνίου

Σαν σήμερα στην αυτοκίνηση

Γεγονότα, άνθρωποι και μηχανές, εφευρέσεις και κανόνες που σημάδεψαν την αυτοκίνηση

14 Ιουνίου

1900

Στις 14 Ιουνίου του 1900, διεξήχθη ο πρώτος αγώνας Gordon Bennett Cup. Που διοργανώθηκε από τον πολυεκατομμυριούχο James Gordon Bennett, Jr, ιδιοκτήτη της εφημερίδας New York Herald. Ο αγώνας εκκινούσε από το Παρίσι και ο τερματισμός ήταν στην Lyon. Με τα αυτοκίνητα να πρέπει να διανύσουν περίπου 568 χλμ.

Στον αγώνα είχαν προσκληθεί η Γαλλία, η Γερμανία, η Αγγλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ελβετία, η Αυστρία και οι Η.Π.Α. με τη κάθε μία να έχει το δικαίωμα να κατεβάσει στον αγώνα 3 αυτοκίνητα. Τελικά μόνο η Γαλλία ,η Γερμανία, το Βέλγιο και οι Η.Π.Α. κατέβηκαν να αγωνιστούν την πρώτη χρονιά.

Σαν σήμερα

Τα αυτοκίνητα έπρεπε να κατασκευάζονται εξ’ ολοκλήρου στη χώρα με την οποία αγωνίζονται, να ζυγίζουν πάνω από 400 κιλά, να έχουν δύο θέσεις και να έχουν κινητήρα εσωτερικής καύσης ή να είναι ατμοκίνητα ή ηλεκτρικά.

Στο αυτοκίνητο έπρεπε να επιβαίνει εκτός από τον οδηγό και ένας μηχανικός. Και κανένας από τους δύο δεν έπρεπε να είναι κάτω από 60 κιλά.

Νικητής του πρώτου διάσημου αγώνα, ήταν ο Γάλλος Fernand Charron, που οδηγούσε ένα Panchard, ενώ δεύτερος ήρθε ο Γάλλος Léonce Girardot, επίσης με Panchard.

1904

Σαν σήμερα ιδρύθηκε η Sociedad Hispano-Suiza Fabrica de Automoviles SA, μία αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα την Ισπανία. Το όνομα της περιέχει την Ισπανία, χώρα που ήταν η παραγωγή και την Ελβετία, χώρα όπου γεννήθηκε ο ιδρυτής της Marc Birkigt.

+

Η ισπανική αυτοκινητοβιομηχανία, πριν το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ήταν γνωστή για τα πολυτελή της αυτοκίνητα και τους κινητήρες αεροσκαφών που κατασκεύαζε.

Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, πωλήθηκε στην Ισπανική αυτοκινητοβιομηχανία Enasa και το 1968 στην Γαλλική Snecma και δραστηριοποιείται μέχρι και σήμερα μόνο στον τομέα της αεροναυπηγικής, κάτω από την ομπρέλα του SAFRAN Group.

1916

Σαν σήμερα κατέκτησε την κορυφή του διάσημου Pikes Peak, στο Κολοράντο των Η.Π.Α. το πρώτο επαγγελματικό όχημα, ένα φορτηγό International Model F.

Σαν σήμερα

1928

Ο Leon Duray έκανε παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας σε κλειστή διαδρομή, στο Packard Proving Ground στο Utica του Μίσιγκαν, φτάνοντας τα 238,46 χλμ/ώρα, πίσω από το τιμόνι μίας Miller 91.

1931

Ο Enzo Ferrari κέρδισε τον αγώνα Italian Bobbio Penice Hillclimb πίσω από το τιμόνι μίας 2,3-λίτρων Alfa Romeo. Αυτή η νίκη του ήταν και η τελευταία, καθώς μετά ανέλαβε υπεύθυνος στο εργοστάσιο της Μιλανέζικης φίρμας.

1970

Στις 14 Ιουνίου του 1970, η Porsche κέρδισε για πρώτη φορά στην ιστορία της, τον αγώνα 24 Hours of Le Mans. Πίσω από το τιμόνι της Porsche 917K, βρέθηκαν οι οδηγοί Dickie Attwood και Hans Herrmann.

Σαν σήμερα

Η Porsche 917k είναι το ιστορικότερο ίσως αγωνιστικό αυτοκίνητο της γερμανικής εταιρείας.

1984

Η βρετανική British Leyland (BL) ανακοίνωσε την ιδιωτικοποίηση της Jaguar.

Διαβάστε επίσης:
Σαν σήμερα στην αυτοκίνηση 13 Ιουνίου
Σαν σήμερα στην αυτοκίνηση 5 Ιουνίου

Contact Us