Αφιέρωμα στα Drive-In

Αφιέρωμα στα Drive-In

μια ρομαντική αμερικανική μόδα που συνδύαζε αυτοκίνητο και κινηματογράφο

Οι παλιότεροι σίγουρα θα θυμούνται την Αμερικάνικη μόδα που ξέσπασε τη δεκαετία του 60 στους κινηματογράφους, τα λεγόμενα drive in., υπαίθριες γιγαντο-οθόνες στις οποίες είχες πρόσβαση με το αυτοκίνητο και μέσα από αυτό παρακολουθούσες τη ταινία. Μια μόδα που δυστυχώς με τη πάροδο του χρόνου ξεπεράστηκε.

Τα drive in, ήταν ιδέα του Richard M. Hollingshead, Jr. ένας νέος από το Camden, του New Jersey, ο οποίος εργαζόταν ως μάνατζερ στην εταιρεία του πατέρα του. Έμπνευση για τη πρωτότυπη δημιουργία του, αποτέλεσε η μητέρα του η οποία ήταν αρκετά εύσωμη, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να κάτσει στις κλασσικές θέσεις των θεάτρων και των σινεμά.

Με αφορμή αυτό το γεγονός και διάφορους άλλους λόγους, όπως το ότι ήταν πολύ οικονομικά, αν ήθελε να πάει μια ολόκληρη οικογένεια (αφού πλήρωνες μόνο για το αυτοκίνητο) θεώρησε λοιπόν πως η ιδέα του ήταν καταδικασμένη να πετύχει και έτσι την έκανε πράξη.

Το πρώτο drive in άνοιξε στις 6 Ιουλίου του 1933 στο New Jersey. Μέχρι το 1941 είχαν ανοίξει περισσότερα από 15 drive in στη Pennsylvania,το Los Angeles,το Ohio, τη California, τη Florida, το Maine, το Maryland, τη New York και το Texas. Συνήθως προβαλλόταν δυο ταινίες συνεχόμενα ενώ κατά τη διάρκεια της προβολής, ερχόταν πωλητές που σε προμήθευαν με ποπ κορν, κόκα κόλα και ότι άλλο ήθελες. Μια συγκεκριμένη ραδιοφωνική συχνότητα εξέπεμπε τον ήχο της ταινίας, μέσα από το αυτοκίνητο του καθενός. Στην αρχή γνώρισαν μεγάλη απήχηση από τον κόσμο, σταδιακά όμως ξεθύμανε.

Πλέον έχουν απομείνει ελάχιστα drive in, σε ολόκληρο το κόσμο. Πολύ γνωστό είναι το μοναδικό drive in που βρίσκεται στο Μανχάταν, με μικροσκοπικές διαστάσεις αφού χωράει μόλις, έξι αυτοκίνητα τα οποία μέσα από κληρώσει έχουν τη δυνατότητα να παραβρεθούν εκεί. Να πούμε πως στην Αθήνα πριν πέντε περίπου χρόνια είχε γίνει μια απόπειρα χωρίς όμως να γίνει ιδιαίτερα γνωστό.

Το Drive-in ίσως τελικά να μπορούσε να αποτελέσει και πάλι μια επίκαιρη και οικονομική εξόρμηση για τις νυχτερινές μας εξόδους, κάνοντας το παρελθόν, μέλλον!

Η πανδημία που ζούμε εν έτη 2020, δημιούργησε την ανάγκη για αποστάσεις και το Drive In φάνηκε η ιδανική λύση για να μπορούμε να δούμε σινεμά με ασφάλεια. Έτσι, σε πολλές χώρες του κόσμου επέστρεψαν οι γιγαντοοθονες στα μεγάλα πάρκινγκ ενώ ακόμα και στην χώρα μας θα μπορούμε πλέον να δούμε σινεμά από το όχημα μας.

Contact Us