Post

Σαν σήμερα στην αυτοκίνηση
10 Ιουνίου

Γεγονότα, άνθρωποι και μηχανές, εφευρέσεις και κανόνες που σημάδεψαν την αυτοκίνηση

1832

Σαν σήμερα, στο Holzhausen της Γερμανίας, γεννήθηκε ο μηχανικός Nicolaus August Ottο. Ο Γερμανός εφευρέτης, είναι ο πατέρας της μηχανής εσωτερικής καύσεως, και ο σημαντικότερος ίσως εφευρέτης στην ιστορία της αυτοκίνησης, καθώς στη δική του πατέντα στηρίχτηκαν μετέπειτα οι, Maybach, Gottlieb Daimler και Karl Benz για να φτιάξουν τους κινητήρες τους, που χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα.

1280px-Viertactversuchsmotor_von_Otto

Κινητήρας τεσσάρων χρόνων του 1876

1907

Σαν σήμερα στις 10 Ιουνίου του 1907, έγινε η έναρξη του αγώνα Peking-Paris, που διοργάνωσε η παριζιάνικη ημερήσια εφημερίδα Le Matin. Μόλις 5 πληρώματα πήραν μέρος σε αυτόν το δύσκολο και απαιτητικό αγώνα, όπου τα οχήματα έπρεπε να διασχίσουν εδάφη απ’ όπου δεν είχαν ξαναπεράσει αυτοκίνητα.

Ο μοναδικός κανόνας στον αγώνα ήταν να φτάσουν τα αυτοκίνητα στο Παρίσι και ο νικητής θα έπαιρνε ένα μεγάλο μπουκάλι σαμπάνιας Mumm. Για τον απαραίτητο ανεφοδιασμό των αυτοκινήτων, προπορεύονταν άνθρωποι με καμήλες και έστηναν σταθμούς ανεφοδιασμού κατά μήκος της διαδρομής.

03.pekin_paris_1907-hr

Κάθε αυτοκίνητο είχε μαζί του και ένα δημοσιογράφο και η διαδρομή ακολουθούσε τους τηλεγραφικούς στύλους για να μπορούν να μεταδίδουν τις εξελίξεις πίσω στο Παρίσι.

1907_Race

Η απόσταση που έπρεπε να διανύσουν τα αυτοκίνητα, με την όποια τεχνολογία της εποχής, ήταν 14,994 km.

1907_Itala_-_being_pulled_-_Project_Gutenberg_etext_17432

Νικητής του αγώνα αναδείχτηκε ο Ιταλός Πρίγκιπας, Scipione Borghese, με τον δημοσιογράφο Luigi Barzini, οδηγώντας μία Itala 35/45 hp, 7.433 κ.εκ.

O Ιταλός ήταν τόσο σίγουρος για τη νίκη, που έκανε παράκαμψη μέχρι την Αγία Πετρούπολη για να παραθέσει δείπνο στην ομάδα του και μετά γύρισε για να ξαναμπεί στον αγώνα. Από τα πέντε αυτοκίνητα, τα τέσσερα κατάφεραν να τερματίσουν, καθώς ένα βούλιαξε στην έρημο Gobi με του ντόπιους να περισυλλέγουν τους επιβαίνοντες, ευτυχώς σώους.

1947

Η Saab, παρουσίασε το πρώτο της αυτοκίνητο το Project 92. Η Σουηδική εταιρεία, που πριν και κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, κατασκεύαζε αποκλειστικά αεροσκάφη, αποφάσισε να επεκταθεί και στον τομέα των αυτοκινήτων.

Saab-92

Ο μηχανικός αεροσκαφών, Gunnar Ljungstrom, ανέλαβε υπεύθυνος για την κατασκευή του αυτοκινήτου και σχεδίασε ένα αυτοκίνητο αεροδυναμικό, ελαφρύ και ασφαλές.

Στην αρχή, το πρωτότυπο φορούσε ένα δικύλινδρο, δίχρονο κινητήρα απόδοσης 18 hp, της γερμανικής DKW μέχρι να ετοιμαστούν οι κινητήρες της Saab. Το όνομα του ήταν η ακολουθία αριθμών από το τελευταίο αεροσκάφος της εταιρείας, που είχε το νούμερο 91. Το Δεκέμβριο του 1949 παρουσιάστηκε το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής, το Saab 92.

2007

Σαν σήμερα, πριν από δέκα χρόνια, στο καναδικό Grand Prix, ο Βρετανός πιλότος της Formula 1 και παγκόσμιος πρωταθλητής Lewis Hamilton, κέρδισε τον πρώτο του αγώνα στο θεσμό.

2009

Η Fiat έγινε ο νέος ιδιοκτήτης της αμερικανικής Chrysler, σώζοντας την από την χρεοκοπία.

Facebook Comments
Alpha Tablet Ad
Skoda Ad

Πρόσφατα Άρθρα
Πρόσφατα Άρθρα

Δείτε την McLaren P1 των 4,4 Εκατομμυρίων, να Κάνει Μπαντιλίκια στο Γρασίδι! (VIDEO)

p1smallthumb

Δείτε την McLaren P1 των 4,4 Εκατομμυρίων, να Κάνει...

Alfa Romeo Nivola από την Ugur Sahin Design

nivola

Alfa Romeo Nivola από την Ugur Sahin Design Μία...

Πουλήθηκε η Πρώτη, Νέα Toyota Supra! Μαντέψτε την τιμή…

protisuprasmallthumb

Πουλήθηκε η Πρώτη, Νέα Toyota Supra! Μαντέψτε την τιμή......

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Δείτε την McLaren 720S να Ορμάει στην «Πράσινη Κόλαση»! (VIDEO)

mclarensmallthumb

Δείτε την McLaren 720S να Ορμάει στην "Πράσινη Κόλαση"!...

Εγκλωβισμένοι αλλά…Χαλλλαροί!

egklobismenoismallthumb

Εγκλωβισμένοι αλλά...Χαλλλαροί! Οδηγίες για να κάνετε τον εγκλωβισμό σας...

16 Γρήγορα Αυτοκίνητα που Αξίζει να Περιμένουμε!

autokinitasmallthumb

16 Γρήγορα Αυτοκίνητα που Αξίζει να Περιμένουμε! Από τo...

HotHatch Banner