Post

Σαν σήμερα στην αυτοκίνηση
10 Ιουνίου

Γεγονότα, άνθρωποι και μηχανές, εφευρέσεις και κανόνες που σημάδεψαν την αυτοκίνηση

1832

Σαν σήμερα, στο Holzhausen της Γερμανίας, γεννήθηκε ο μηχανικός Nicolaus August Ottο. Ο Γερμανός εφευρέτης, είναι ο πατέρας της μηχανής εσωτερικής καύσεως, και ο σημαντικότερος ίσως εφευρέτης στην ιστορία της αυτοκίνησης, καθώς στη δική του πατέντα στηρίχτηκαν μετέπειτα οι, Maybach, Gottlieb Daimler και Karl Benz για να φτιάξουν τους κινητήρες τους, που χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα.

1280px-Viertactversuchsmotor_von_Otto

Κινητήρας τεσσάρων χρόνων του 1876

1907

Σαν σήμερα στις 10 Ιουνίου του 1907, έγινε η έναρξη του αγώνα Peking-Paris, που διοργάνωσε η παριζιάνικη ημερήσια εφημερίδα Le Matin. Μόλις 5 πληρώματα πήραν μέρος σε αυτόν το δύσκολο και απαιτητικό αγώνα, όπου τα οχήματα έπρεπε να διασχίσουν εδάφη απ’ όπου δεν είχαν ξαναπεράσει αυτοκίνητα.

Ο μοναδικός κανόνας στον αγώνα ήταν να φτάσουν τα αυτοκίνητα στο Παρίσι και ο νικητής θα έπαιρνε ένα μεγάλο μπουκάλι σαμπάνιας Mumm. Για τον απαραίτητο ανεφοδιασμό των αυτοκινήτων, προπορεύονταν άνθρωποι με καμήλες και έστηναν σταθμούς ανεφοδιασμού κατά μήκος της διαδρομής.

03.pekin_paris_1907-hr

Κάθε αυτοκίνητο είχε μαζί του και ένα δημοσιογράφο και η διαδρομή ακολουθούσε τους τηλεγραφικούς στύλους για να μπορούν να μεταδίδουν τις εξελίξεις πίσω στο Παρίσι.

1907_Race

Η απόσταση που έπρεπε να διανύσουν τα αυτοκίνητα, με την όποια τεχνολογία της εποχής, ήταν 14,994 km.

1907_Itala_-_being_pulled_-_Project_Gutenberg_etext_17432

Νικητής του αγώνα αναδείχτηκε ο Ιταλός Πρίγκιπας, Scipione Borghese, με τον δημοσιογράφο Luigi Barzini, οδηγώντας μία Itala 35/45 hp, 7.433 κ.εκ.

O Ιταλός ήταν τόσο σίγουρος για τη νίκη, που έκανε παράκαμψη μέχρι την Αγία Πετρούπολη για να παραθέσει δείπνο στην ομάδα του και μετά γύρισε για να ξαναμπεί στον αγώνα. Από τα πέντε αυτοκίνητα, τα τέσσερα κατάφεραν να τερματίσουν, καθώς ένα βούλιαξε στην έρημο Gobi με του ντόπιους να περισυλλέγουν τους επιβαίνοντες, ευτυχώς σώους.

1947

Η Saab, παρουσίασε το πρώτο της αυτοκίνητο το Project 92. Η Σουηδική εταιρεία, που πριν και κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, κατασκεύαζε αποκλειστικά αεροσκάφη, αποφάσισε να επεκταθεί και στον τομέα των αυτοκινήτων.

Saab-92

Ο μηχανικός αεροσκαφών, Gunnar Ljungstrom, ανέλαβε υπεύθυνος για την κατασκευή του αυτοκινήτου και σχεδίασε ένα αυτοκίνητο αεροδυναμικό, ελαφρύ και ασφαλές.

Στην αρχή, το πρωτότυπο φορούσε ένα δικύλινδρο, δίχρονο κινητήρα απόδοσης 18 hp, της γερμανικής DKW μέχρι να ετοιμαστούν οι κινητήρες της Saab. Το όνομα του ήταν η ακολουθία αριθμών από το τελευταίο αεροσκάφος της εταιρείας, που είχε το νούμερο 91. Το Δεκέμβριο του 1949 παρουσιάστηκε το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής, το Saab 92.

2007

Σαν σήμερα, πριν από δέκα χρόνια, στο καναδικό Grand Prix, ο Βρετανός πιλότος της Formula 1 και παγκόσμιος πρωταθλητής Lewis Hamilton, κέρδισε τον πρώτο του αγώνα στο θεσμό.

2009

Η Fiat έγινε ο νέος ιδιοκτήτης της αμερικανικής Chrysler, σώζοντας την από την χρεοκοπία.

Facebook Comments
Alpha Tablet Ad

Πρόσφατα Άρθρα
Πρόσφατα Άρθρα

Ο πατέρας του Lance Stroll αγοράσε την Force India!

Μπαίνει για τα καλά η οικογένεια στον χώρο...

Ο πατέρας του Lance Stroll αγοράσε την Force India!...

Τέλος Και για την Alfa Romeo MiTo…

mitosmallthumb

Τέλος Και για την Alfa Romeo MiTo... και μάλιστα,...

Τουρίστας Νοίκιασε Lamborghini στο Ντουμπάι – Μάζεψε 40.000Ευρώ σε Κλήσεις εν Μία Νυκτί… Ποιος λέτε θα πληρώσει τα χρωστούμενα όμως;;;

Βρετανός τουρίστας ξεφεύγει με μία Lamborghini Huracan

Τουρίστας Νοίκιασε Lamborghini στο Ντουμπάι - Μάζεψε 40.000Ευρώ σε...

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Δείτε ένα Toyota Prius να Ντροπιάζει μια Dodge Challenger SRT Demon! (VIDEO)

priusdallenchersmallthumb

Δείτε ένα Toyota Prius να Ντροπιάζει μια Dodge Challenger...

Δείτε το Πισωκίνητο, Κεντρομήχανο Milan Red των 1.307 Αλόγων! (VIDEO)

milanredsmallthumb

Δείτε το Πισωκίνητο, Κεντρομήχανο Milan Red των 1.307 Αλόγων!...

Lancia 037: Η γέννηση ενός θρύλου…

lancia037

Lancia 037: Η γέννηση ενός θρύλου Πως ο Δαυίδ...

HotHatch Banner