Post

Δραπετεύοντας στην Πίνδο

..εσείς βουνά των Γρεβενών και πεύκα του Μετσόβου..

Δεκαπενταύγουστος και δεν είμαστε λίγοι αυτοί που επιλέγουμε να τον περάσουμε λίγο πιο μακριά από τις πανέμορφες ελληνικές παραλίες, που πραγματικά συγκεντρώνουν και τον περισσότερο κόσμο. Ολόκληρο τον χρόνο περίμενα και εγώ για να εκπληρώσω μια επιθυμία που είχα βαθιά μες την καρδιά μου, και δεν ήταν άλλη, από το να βρεθώ στην πλατεία ενός γραφικού χωριού, όπου παραδοσιακά φιλοξενείται ένας αιωνόβιος πλάτανος , και από κάτω του έχει λίγα τραπεζάκια όπου κανείς μπορεί να γευτεί μερικά από τα καλύτερα προϊόντα της Ελληνικής γης!

Drapetevontas stin Pindo (3)

Την φορά αυτή για την απρογραμμάτιστη Επιτροχών περιπέτεια που έμελλε να ζήσω , ήταν απολύτως απαραίτητο ένα όχημα τετρακίνητο και αρκετά αυτόνομο, το οποίο, δεν θα «κώλωνε» πουθενά! Έχει μεγάλη σημασία όχι μόνον για μένα ,αλλά για τους περισσότερους Έλληνες Ορθοδόξους Χριστιανούς, ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ξεκινώντας είπα να ανηφορίσω στο όρος Βέρμιο για ένα σύντομο προσκύνημα στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά, η οποία την επομένη θα είχε την τιμητική της. Τα ζεστά χρώματα του απογευματινού ήλιου έλουζαν τον πάλαι ποτέ πολυσύχναστο δρόμο της Καστανιάς, που πλέον αποτελεί την είσοδο των παραδοσιακών ταξιδευτών για την Κεντρική Μακεδονία με τους πολλούς προορισμούς της.

Drapetevontas stin Pindo (5)

45 λεπτά χρειάστηκα για να προσεγγίσω τον ορεινό όγκο των Γρεβενών, με κατεύθυνση προς το γνωστό βλαχοχώρι, Σπήλαιο.

Η άπλετη ηρεμία της Φύσης, ήταν διάχυτη παντού! Μετά την μεγάλη διασταύρωση στο χωριό Μαυραναίοι αριστερά ο δρόμος σε οδηγεί προς το γνωστό πανέμορφο γεφύρι του Αζίζ Αγά, δεξιά προς Βασιλίτσα και ευθεία προς Περιβόλι, Βάλια Κάλντα και τα άλλα χωριά του ορεινού όγκου. Αυτόν λοιπόν τον δρόμο επέλεξα να ακολουθήσω έχοντας αντίκρυ μου το σκούρο όγκο ενός καταπράσινου βουνού, που μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα ψηλό αλλά φαντάζει πανέμορφο και το κατακαλόκαιρο η βλάστησή του οργιάζει.

Drapetevontas stin Pindo (4)

Ο περίφημος Όρλιακας είναι το βουνό το οποίο στους πρόποδες του πάνω βρίσκεται χτισμένο και το πρώτο πέτρινο γεφύρι που συνάντησα στην πορεία μου, και ευθύς σταμάτησα για να το θαυμάσω!

Κτιστάδες από τα κοντινά μαστοροχώρια της Ηπείρου, ήρθαν εδώ για να βάλουν όλη τους την τέχνη προκειμένου να σταθούν όρθια μέχρι και σήμερα αυτά τα αγέρωχα μνημεία της φύσης. Πειρασμό αποτελεί η διάβασή του και χαρά η απαθανάτιση του με τον φωτογραφικό φακό, προσπαθώντας ίσως να παγώσω για λίγο την ροή του χρόνου, που τρέχει …όπως και τα νερά του ποταμού Βενέτικου, κάτω από το τόξο του. Ανηφόρισα πάνω από το χωριό Ζιάκας, ακούγοντας ένα δημοτικό τραγούδι στον δέκτη του ραδιοφώνου ,από εκείνα που σε κάνουν να αισθάνεσαι υπερήφανος ως Έλλην. «εσείς βουνά των Γρεβενών και πεύκα του Μετσόβου..» και δίχως να το καταλάβω βρέθηκα στο ιστορικό χωριό Σπήλαιο.

Drapetevontas stin Pindo (8)

Η παλιά Ι.Μ. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι το πρώτο από τα ιστορικά μνημεία του χωριού που αντικρίζει ο επισκέπτης ,απολαμβάνοντας λίγο δροσερό νερό από την βρύση που βρίσκεται στο σημείο εκείνο που ο Κοσμάς Ο Αιτωλός κήρυξε το ευαγγέλιο στους τότε κατοίκους του χωριού. Το πανηγύρι που λαμβάνει χώρα, στην κεντρική πλατεία του χωριού, την παραμονή της Παναγίας, είναι το κάτι άλλο! Χαρούμενοι άνθρωποι , γεμάτοι ζωή, και χαρά , ανταμώνουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή στο χωριό , τηρώντας ένα έθιμο που κρατάει εδώ και πολλά χρόνια.

Drapetevontas stin Pindo (11)

Όταν κοιτάς τον Βενέτικο από τα ψηλά, φαίνεται η μεγάλη πορεία την οποία διαγράφει καθώς κατεβαίνει και εισέρχεται μέσα στο Φαράγγι της Πορτίτσας, ένα σημείο ιστορικό με την ομώνυμη γέφυρά του, που πραγματικά «ενώνει» τον Νομό Γρεβενών. Το καλοκαίρι η πρόσβασή του αποτελεί μιας πρώτης τάξεως πεζοπορία την οποία μπορούν να πραγματοποιήσουν ακόμη και εκείνοι που η φυσική τους κατάσταση δεν είναι και στην καλύτερή της μορφή!

Drapetevontas stin Pindo (12)

Η εικόνα των σχισμένων βράχων που μέσα τους «χάνεται» ένας ποταμός ολόκληρος, κεντρίζει το ενδιαφέρον αλλά και την περιέργεια όλων. Η βουτιές και τα πλατσουρίσματα στα νερά του Βενέτικου, πλέον αποτελούν μία από τις ημερήσιες τουριστικές ατραξιόν του καλοκαιριού, που στην πραγματικότητα συνδυάζουν μια ορεινή περιπλάνηση μέσα σε ένα όμορφο τοπίο, που μπορούμε να απολαύσουμε ως κοινοί θνητοί!

Drapetevontas stin Pindo (7)

Η βόλτα κλείνει ευχάριστα καθώς όταν, σκαρφαλώνεις το μονοπάτι της επιστροφής για το Σπήλαιο, φτάνεις στις δύο ταβέρνες του χωριού την «Πέρδικα» και το «Σπήλαιο 2000μ.χ.» και πλακώνεις τα πεντανόστιμα ψαρονέφρια, και τις λοιπές λιχουδιές και χορτάτοι πλέον απολαμβάνουμε το κλείσιμο μιας όμορφης ημέρας διακοπών. Στο χωριό πλέον λειτουργούνε ξενώνες όπου κανείς μπορεί να διανυκτερεύσει σπαταλώντας λίγα χρήματα καθώς οι τιμές τους είναι αρκετά προσιτές!

Η περιπέτεια στην Πίνδο έχει και συνέχεια καθώς διήρκεσε παραπάνω από 7 ημέρες, περνώντας μέσα από τα καλύτερα μέρη των Εθνικών Δρυμών της Βάλια Κάλντα και του Βίκου Αώου. Μείνετε συντονισμένοι στο Επιτροχών για να απολαύσετε το ταξίδι . Και ποιος ξέρει; Ίσως κάποτε και εσείς, μπορείτε να το πραγματοποιήσετε…

Παντελής Τζερτζεβέλης

Όλος ο εξοπλισμός για τη διανυκτέρευση στην ύπαιθρο και τις υπαίθριες δραστηριότητες, παραχωρήθηκε από την Polo Α.Ε., την πρώτη ελληνική εταιρεία στον χώρο του εξοπλισμού Outdoor.

Drapetevontas stin Pindo (2)

Ακόμα και η Εγνατία Οδός δεν κατάφερε να ανακόψει το πέρασμα της Αρκουδας.

Drapetevontas stin Pindo (6)

Μια τρελοπαρέα από τα παλιά…ετών 90!

Drapetevontas stin Pindo (10)

Ο Βενέτικος αποτελεί πηγή ζωής και για τις αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής.

Drapetevontas stin Pindo (14)

Ω ρε μάγκα μου τα ‘παιξα…Πονούν ωρέ τα παλικάρια;

Drapetevontas stin Pindo (15)

Απίστευτο … κι όμως αληθινό

Drapetevontas stin Pindo (16)

Διάσελο Βασιλίτσας…forever

Drapetevontas stin Pindo (1)

Facebook Comments

Πρόσφατα Άρθρα
Πρόσφατα Άρθρα

Τα νέα Επί Τροχάδην

news

Τα νέα Επί Τροχάδην Η Κυριακάτικη εβδομαδιαία σύντομη ενημέρωσή...

Έρχεται C-Class All-Terain το 2022

mccar

Έρχεται C-Class All-Terain το 2022 Για να κοντράρει το...

Η Dream Team της BMW

bmw

Η Dream Team της BMW Μερικά από τα σημαντικότερα...

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Έρχεται C-Class All-Terain το 2022

mccar

Έρχεται C-Class All-Terain το 2022 Για να κοντράρει το...

Η Dream Team της BMW

bmw

Η Dream Team της BMW Μερικά από τα σημαντικότερα...

Τα Καλύτερα GIFs της Εβδομάδας

thumb_258x191

Τα Καλύτερα GIFs της Εβδομάδας Από το ΕΠΙ ΤΡΟΧΩΝ...