Post

Δραπετεύοντας …. στο Παρελθόν….

Στον Λέοντα της Αμφίπολης

Έχετε ακουστά για τον Λέοντα της Αμφίπολης? Ένα μεγάλο μνημείο του παρελθόντος, το οποίο για την εποχή του αποτελούσε ένα κατασκευαστικό θαύμα, το οποίο ακόμη και σήμερα, εντυπωσιάζει στο κοίταγμά του!

thumbnail_20119867_23.limghandler

Σήμα κατατεθέν της περιοχής αποτελεί ο πελώριος Λέοντας,ο οποίος εντυπωσιάζει τον επισκέπτη που εισέρχεται στις Ανατολικές περιοχές του Νομού Σερρών.

Ο πρώτος αρχαιολόγος που ασχολήθηκε συστηματικά με ανασκαφές στην περιοχή, τη δεκαετία του 60, ο Δημήτρης Λαζαρίδης, εκτιμούσε πως ο Λέων είχε στηθεί προς τιμήν του Λεωσθένους, ναυάρχου του Μέγα Αλεξάνδρου, ενώ κατά μία άλλη εκδοχή στήθηκε προς τιμήν ενός άλλου ναυάρχου, του Λαομέδοντα.

thumbnail_γέφυρα2

Στο σημείο δίνουν ραντεβού η Ιστορία με την Προιστορία, μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον το οποίο συνθέτουν ποτάμια και βουνά, που συνυπάρχουν με την πλούσια παράδοση που κρύβει ο Αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης και τις νέες ανακαλύψεις στον γειτονικό λόφο Καστά!

Η ομώνυμη αρχαία πόλη Αμφίπολη, κατασκευάστηκε το 437 π.Χ. από τους ανήσυχους και προοδευτικούς για την εποχή εκείνη Αθηναίους και αποτέλεσε απαγορευμένο καρπό για τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής λόγω της στρατηγικής της θέσης.

Η περιήγηση στο σημερινό Δήμο Αμφίπολης, αποκαλύπτει στα μάτια του ταξιδευτή πολλά πράγματα τα οποία δεν φαίνονται παρά μόνο αν περπατήσει μέσα στα γραφικά και ιστορικά χωριά της γύρω περιοχής, όπως είναι, η Παλαιοκώμη, η Μεσολακκιά και η Κορμίστα.

Ένας περίπατος μέσα στα παλιά αρχοντικά με τα σπάνια δείγματα της μακεδονικής αρχιτεκτονικής αλλάζουν ευχάριστα τη διάθεση του επισκέπτη που αναζητά την διαφορετικότητα.

Από την εποχή του Μέγα Αλέξανδρου ακόμη, η Αμφίπολη με το λιμάνι της αποτελούσε σημείο στρατηγικής σημασίας. Από εδώ ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι για την Ασία ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σήμερα στο θαλάσσιο τμήμα της Αμφίπολης δεσπόζουν οι εκβολές του ποταμού Στρυμόνα όπου μάλιστα αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους λάτρεις του Κανόε –Καγιάκ.

thumbnail_DSC_41060001

Λίγο δυτικότερα απλώνεται η χρυσαφένια παραλία των Νέων Κερδυλίων, όπου τα καλοκαίρια συγκεντρώνει τις προτιμήσεις εκείνων που αναζητούν, λίγες στιγμές χαλάρωσης στα νερά του Στρυμωνικού κόλπου, κάτω από άπλετη ησυχία.

Η αρχαία Αμφίπολη.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης, μαζί με την ακρόπολη της αρχαίας πολιτείας, αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό κατά την περιήγηση του επισκέπτη. Τα ευρήματα της (μέχρι στιγμής) συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Κατά τις ανασκαφές έχουν βρεθεί πέντε συνολικά εκκλησίες του 5ου και 6ου αιώνα, οι οποίες ομορφαίνουν το χώρο και πλαισιώνονται από τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά τα οποία έχουν συντηρηθεί προσφάτως.

thumbnail_DSC_62590001

Στο χώρο λειτουργεί και το σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο. όπου μπορούμε να δούμε από κοντά ευρήματα της κλασικής, της Ελληνιστικής, της Ρωμαϊκής, ακόμη και της εποχής του Βυζαντίου. Για επικοινωνία με το Μουσείο καλέστε στο 23220 32474.

Για φαγητό πέρα από τα γραφικά Ταβερνάκια των γύρω χωριών, προτιμήστε την ψαροταβέρνα του Μάκη που βρίσκεται στα Νέα Κερδύλια όπου από το μπαλκόνι της απλώνεται η μαγεία του Στρυμωνικού Κόλπου και οι γειτονικές παραλίες του Δήμου Αριστοτέλη.

Για διαμονή προτιμήστε, τον Σταυρό, την Ολυμπιάδα, τα Νέα Ρόδα, και την Ουρανούπολη, καθώς βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Ακόμα το Σκέφτεστε? Άντε λοιπόν ξεκινήστε Επιτροχών για τον Λέοντα!

Παντελής Τζερτζεβέλης

thumbnail_DSC_63010001

Facebook Comments
Alpha Tablet Ad
Skoda Ad

Πρόσφατα Άρθρα
Πρόσφατα Άρθρα

Hyundai i30 N vs Hyundai i30 WRC (VIDEO)

stockvswrcsmallthumb

Hyundai i30 N vs Hyundai i30 WRC (VIDEO) "Πολίτης"...

Μια συλλογή από Lancia… να την πιεις στο ποτήρι!

lanciacollecxtionsmallthumb

Μια συλλογή από Lancia... να την πιεις στο ποτήρι!...

Τα νέα Επί Τροχάδην

news

Τα νέα Επί Τροχάδην Η Κυριακάτικη εβδομαδιαία σύντομη ενημέρωσή...

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Δείτε αυτές τις 8 Lamborghini Περιορισμένης Παραγωγής! Η μία πιο σπάνια από την άλλη…

8lambossmallthumb

Δείτε αυτές τις 8 Lamborghini Περιορισμένης Παραγωγής. Η μία...

Η Mazda… «σκοτώνει» τα σχέδια για νέο RX-7

rx7smallthumb

Η Mazda... "σκοτώνει" τα σχέδια για νέο RX-7 Ως...

Δείτε την επική κόντρα της Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid με την 911 Turbo S

panamera911smallthumb

Δείτε την επική κόντρα της Porsche Panamera Turbo S...

HotHatch Banner